Блог

Тиква и салата от овчарска торбичка срещу пролетна умора

Тиква и салата от овчарска торбичка срещу пролетна умора

 


Според китайската традиционна медицина препоръчва салата от овчарска торбичка (листата й са много нежни), тиква, зелен лук и перата на чесъна за пролетно раздвижване на организма.

 

 


Тиквата е идеална за началото на пролетта, съветват китайски специалисти. Тя доставя енергия на далака и стомаха, изчиства токсините от организма, успокоява черния дроб .

 

 


Все по-повече сме склонни да хапнем луковицата с бяло стебло за сметка на перата на чесъна. А така се лишаваме от полезни вещества, които затоплят стомаха, засилва енергията на бъбреците, отстранява застоя на жизнената енергия ци, пази от простудни заболявания. Полезно е да се готви с яйца, за да се балансира „горещата” му природа. Наричали го „зеленчук на черния дроб”,а пролетта е именно такъв сезон.

 

 


На немски език думата, която изразява черния дроб е die Lieber и идва от  Leben, което означава жвот, така е и на английски Liver и идва от live. Това доказва, че хората някога все още инстиктивно са усещали връзките на този орган с живота.

 



Още съвети:

 



Не бързайте да махате топлите дрехи, а се увивайте през пролетта, защото земята още не е стоплила, а времето е променливо. За разлика от наесен не трябва да бързате да се навличате. Ако се случи да настинете то се опитайте да я прогоните с мащерка, зелен лук, джинджифил, лайка, чер пипер.

 

 


Наблегнете на салатите, или както казва народът „хванете се за зелен” – репички, спанак, лобода, глухарче, коприва.Тъй като през пролетта енергията се движи нагоре и навън, храните, които избираме също е желателно да стимулират движението в тази посока.

 

 


Според китайските наставления през пролетта трябва да се дава живот, а не да се убива, да се раздава, а не да се взема, да се награждава, а не да се наказва. Това ще съдейства на жизнената енергия ци и човек ще тръгне по пътя на обновлението.

 

 


Пролетта е време, когато човек броди из паркове, гори и планини, наслаждава се на планински пейзажи, вдишва свежия въздух и аромат на напъпили дървета и храсти.

 

 



През пролетта трябва по-често да се спортува и да се прекарва повече време на открито. Не ходете с вързана коса и със стегнати дрехи напр по време на разходка, а се оставете да усетите свободния поток на енергията. Пролетта е ново начало, така че променете някои вреден навик или привичка.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Как да победим пролетната умора

 

 

7 натурални средства, с които да преборите пролетната умора


 

Розмарин срещу пролетна умора

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Заради неудобна поза или неприятни заболявания ни изтръпват крайниците

Заради неудобна поза или неприятни заболявания ни изтръпват крайниците

Следваща статия
Масло от авокадо за добро здраве

Масло от авокадо за добро здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар