Блог

Заради неудобна поза или неприятни заболявания ни изтръпват крайниците

Заради неудобна поза или неприятни заболявания ни изтръпват крайниците

 

Изтръпването в крайниците е едно от най-често срещаните оплаквания. Има вероятност симптомите да са провокирани от неприятни за лечение заболявания, но причините може да са най-обикновени – ако стоите в неподходяща поза, това може да доведе до притискане на съдовете и нервите.

 

 


Ако изтръпването се повтаря, то трябва да го приемете като сигнал за предупреждение, че е необходимо да се консултирате с лекар, на когото е хубаво да опишете ако мравучкането е съпътствано с други симптоми като отпадналост, болка, нарушения в речта, координацията и зрението.

 

 


Развиването на исхемичен инсулт започва с мравучкане и изтръпване на ръцете. Характерното за него е, че се чувства и слабост на ръцете и краката в едната част от тялото, световъртеж, непоносимост към светлина, замъглено зрение и нарушения в речта. Ако симптомите са хванати в началото, лечението може да бъде успешно и така да бъде предпазена от увреждане кръвоснабдяваната зона на мозъка, сърцето или крайниците.

 

 


Пак с мравучкане или болка в едната ръка, но и със слабост от едната страна на тялото протичат болестите на гръбначния канал. Често срещани такива проблеми са изместването на междупрешленов диск и дисковата херния. За да се излекувате от дискова херния трябва да спите върху твърдо легло. Някои случаи се нуждаят от операция от специалист по неврохирургия.
Друго заболяване, което се характеризира с такива симптоми е Синдромът на карпалния тунел. Изтръпват пръстите, ръцете или китките. Болката може да продължава дълго и да се разпространява по дължина от китките към пръстите на ръцете. Този синдром развиват хората, които извършват ежедневно едни и същи движения. Синдромът се среща при компютърните специалисти, журналистите, шивачите и други такива професии. За да не развиете това заболяване правете регулярно разнообразни въртеливи движения в ръцете и пръстите.

 

 


Решението на този проблем е да се шинират поразените участъци. След това се пристъпва към рехабилитация, но ако състояните на пациента не се подобрява се извършва оперативна интервенция, с която да бъде поправен получилият се дефект. Ефектът от лечението е дългогодишен и позитивен.

 

 


Когато изтръпването е придружено от проблеми със зрението, загуба на координация и треперене на едната ръка, затруднено ходене или невъзможност да се извършва контрол върху задържането на урина – става въпрос за развитие на множествена склероза или друг неврологичен дефицит. За да сте сигурни в диагнозата, най-добре е да отидете при опитен невролог, който да ви постави точната диагноза. А тя се поставя посредством провеждане на скенер и ядрено-магнитен резонанс.
Множествената склероза е заболяване, което уврежда дебелия миелинов слой на дългите израстъци на невроните – аксоните. Заболяването засяга всяка част от нервната система, симптомите са разнообразни.

 

 

Синдромът на Рейно е друг често срещан проблем, който протича със същите симптоми. Изтръпването може да бъде овладяно чрез затопляне или разтриване. Състоянието се овладява самостоятелно без сериозни последствия.
Мръвучкането в ръцете може да се дължи и от дефицит на натрий, калций, калий и витамин В 12.

 

 

Свързани статии: 

 

 

За Синдрома на карпалния канал или "когато пръстите изтръпват"

 

5 мистериозни болки, които не трябва да пренебрегваме

 

Студени крака – ако чорапите не помагат, потърсете специалист!

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Деца с увреждания ще дишат по-леко с кислороден концентратор

Деца с увреждания ще дишат по-леко с кислороден концентратор

Следваща статия
Тиква и салата от овчарска торбичка срещу пролетна умора

Тиква и салата от овчарска торбичка срещу пролетна умора

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар