Блог

Тайните на народната медицина. Как ни лекуват растенията?

Тайните на народната медицина. Как ни лекуват растенията?

Разнообразните хранителни растения са важна съставна част от здравословния начин на живот. Те могат да се използват за лечение и профилактика на много заболявания.
 

РЕВЕН (Pheum)

Прилага се като разхлабващо средство при запек, при влошена перисталтика на червата и обилно отделяне на газове. При намаляване на дозата препаратите от него предизвикват противоположен ефект и се превръщат в затягащи средства.
 

 

ГЛУХАРЧЕ (Таraxacum officinale)

В съвременната медицина препарати от глухарче се прилагат за възбуждане на апетит, при запек и като жлъчкогонно средство.
 

1 чаена лъжичка надробен корен се залива с 1 чаша вряла вода, кисне 20 минути, след което се прецежда и се пие по 1/4 чаша 2-3 пъти дневно.
 

От надземната част заедно с корените се приготвя сух извлек за производство на хапчета. В западноевропейската медицина корените на глухарчето се използват при белодробна туберкулоза, гуша, диабет, базедова болест и други заболявания.
 

В китайската медицина се прилага като понижаващо температурата, изпотяващо и тонизиращо средство.
 

В народната медицина се използуват и листата, и корените на глухарчето за възбуждане.на апетита и за подобряване работата на стомашно-чревния тракт. Прилагат се и като жлъчкогонно, слабително, отхрачващо, успокояващо и сънотворно средство, при хроничен запек и хемороиди.
 

Прах от сушени корени на глухарче се предписва за изхвърляне на вредни вещества от организма посредством потта и урината, а отвара от сухи листа и корени — при стомашни заболявания, болки в корема, при образуване на камъни в жлъчните или пикочоотделителните канали. Препарати от глухарче се използуват при екземи и циреи.
 

 

ПРАЗ ЛУК

Много ценно хранително растение и отлично средство срещу диабет. Въглехидратите в него са 21,2%, което е 3 пъти повече от другите лукови растения; нишестето е 2%, белтъчините — 6,5%, а по съдържание на калий, фосфор и желязо превъзхожда кромида и зеления лук. Празът е около 2,5 пъти по-калоричен от другите видове лук. Най-добре е да се използува в натурален вид.
 

Салатата от праз е добра закуска.

Вземат се 200 г праз, ябълка, твърдо сварено яйце, 4 супени лъжици растително масло, маруля. Празът се нарязва на кръгчета, яйцето — на резенчета, ябълката се настъргва на едро. Сместа се сипва в салатиера, залива се с растителното масло, украсява се с яйцето и с магданоз. Такава салата е полезна и при диабет.
 

Добре е ежедневно във вечерното меню да има праз с хляб.

Вкусна и лесно усвоима напитка се приготвя от 500 г праз. Лукът се нарязва, залива се с 0,7 л сухо бяло вино и престоява 1 денонощие (в добре затворена бутилка). Сетне се прецежда. Сутрин и вечер се пие по 1 глътка.
 

 

МОРКОВИ

Прилагат се при запек и хемороиди като леко очистително (прясно изстискан сок).
 

 

ЧЕРВЕН ПИПЕР

Използува се за възбуждане на апетита и за подобряване на храносмилането.
 

 

ДОМАТИ

Използуват се за повишаване на стомашния сок.
 

 

ПШЕНИЦА

В съвременната медицина за лекуване на някои видове екземи се използува течността на Митрошкин, получена от предварително ферментирали пшенични зърна. Нишестето, получено от пшеницата, се използува за мехлеми. От него приготвят и отвари като "ципа" за приеманите вътрешно лекарства.
 

Отвара от пшенични трици се използува като витаминозна подправка: 200 г трици се заливат с 1 л вряла вода, варят се 1 час, след което се прецеждат през марля и се използуват за добавка в супи.
 

 

ДЮЛЯ

При разстройства в храносмилането, за възбуждане на апетита (в смес с оцет и мед), при лечение на диария и кръвотечения (отвари), при рагади на ануса (запарка от сок), за лечение на гастроентерити, спазматични колити, метеоризъм (ципата на плодовете).
 

 

КАЙСИЯ

Плодовете на кайсията са лечебни. В тях са открити големи количества калиеви соли и желязо. Използува се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Сушените плодове се включват в менюто на разтоварващите дни. При диабет не се препоръчва консумацията на кайсии поради голямото съдържание на захар.
 

В народната медицина на Китай се използуват ядките на плодовете заедно с други лечебни растения при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и нефрит. Малко количество емулсия от стрити ядки се прилага при кашлица и хълцане. От месестата част се приготвят козметични маски при слънчеви изгаряния на лицето. 

 

 

Свързани статии:

5 растения за естествено пречистване на въздуха у дома

Какво лекуват растенията или аптека в саксия

 

Автор:  zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Скулптуриране на тялото – митове, заблуди и истини

Скулптуриране на тялото – митове, заблуди и истини

Следваща статия
Да отслабнем с плуване

Да отслабнем с плуване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар