Блог

Рукола – афродизиак, бори бронхит, астма и скорбут

Рукола – афродизиак, бори бронхит, астма и скорбут

Рукола е един представител на зеленолистните зеленчуци с уникални за здравето ни здравословни и хранителни качества. Силен афродизиак, диетичен, ароматен и вкусен – какво друго може да желаете от този зеленчук? Остава на научим това, което е интересно за нея.

 

Растението рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто, което расте из поляните на Мала Азия, Европа и Африка. Въпреки че я бъркат често с отглежданото глухарче, горчивата рукола всъщност е съвсем по-различно растение, а те дори са в различни семейства. Дивата рукола е известна в миналото още от древността, но са започнали да я култивират и да я отглеждат преди 20 години. Тя се нарича също и „eruca“, „салата ракета“ и „градина ракета“.

 

Полезната рукола е с известни и много добри здравословни, хранителни и диетични качества. Притежава леко горчив вкус и свеж аромат. От преди векове тя се е славила като силен афродизиак.

 

Рукола – хранителна стойност

В зеленчука са открити витамините А, С и К, на минерали, които съдържа като калий, натрий, магнезий, фосфор, етерични масла и органични киселини. Необичайно за листните зеленчуци, рукола има по-голямо съдържание на важните за здравето омега-3 мазнини. Хранително съдържание на 100 г: 2.6 гр протеин, 3,7 г въглехидрати, 1,6 грама фибри, 0.7 грама мазнини.

 

Рукола – здравословни ползи

От древни времена руколата се използва за бронхит, скорбут, астма. Тонизира нашия организъм и се бори с умората. Руколата намалява повишените нива на нашата кръвна захар, полезна е при анемия, за кожата и възпаления. Подобрява метаболизма и помага при загуба на тегло.

 

Важно е да се знае

Добре е да се държи в хладилник и да не се реже с метален нож, тъй като той не е полезен за витамин C, може да стигне до окисляване и да се измени вкуса. Увехнали листа могат да се обновяват в купа с ледено студена вода.

 

Свързани статии:

Горчивата рукола – афродизиак и антиоксидант

Полезната рукола – мощен антиоксидант срещу всякакви болести

Руколата – малкото зелено чудо на нашата трапеза

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яденето на повече пикантни храни намалява риска от преждевременна смърт с 14%

Яденето на повече пикантни храни намалява риска от преждевременна смърт с 14%

Следваща статия
7 опасни токсини, които вредят на щитовидната жлеза и напитка, която я лекува натурално

7 опасни токсини, които вредят на щитовидната жлеза и напитка, която я лекува натурално

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар