Зеленолистният зеленчук рукола е с много добри хранителни и здравословни качества, диетичен, ароматен, вкусен и силен афродизиак – какво друго можем да желаем от един зеленчук? Какво ние не знаем за нея?
Рукола (Eruca sativa) е тревисто многогодишно растение, което расте в поляните на Северна Африка, Мала Азия и Европа. Въпреки че много пъти се описва като отглежданото глухарче, тя всъщност е доста по-различно растение, и не са в едно и също семейство дори. Дивата рукола е популярна още от древността и е започнало да се отглежда преди 20 години култивирано. Тя се нарича още „eruca“, „рукола“, „салата ракета“ и „градинска ракета“.
Рукола е с прекрасни хранителни, здравословни и диетични качества. Има леко горчив вкус и свеж аромат. От древни времена е известна като мощен афродизиак. За съвременните хора, с напрегнатия начин на живот, това е много полезно качество.
Хранителна стойност
Горчивата рукола е богата на важните витамини А, С и К, минералите – магнезий, калий, натрий, фосфор, органични киселини и дори на етерични масла. Необичайно е за листните зеленчуци, но тя има високо съдържание на омега-3 мастни киселини.
Хранителна стойност на 100 г: 25 калории, 2.6 грама протеин, 3,7 грама въглехидрати, 0.7 грама мазнини, 1,6 грама фибри.
Ползи за здравето
От древни времена горчивата рукола се използва за бронхит, астма и скорбут, бори се с умората и тонизира организма. Тя помага при анемия, намалява нивата на кръвната захар, полезна е за кожата и възпалителните заболявания, подобрява метаболизма, силен антиоксидант е и помага за загубата на тегло.
Как да я изберем при пазаруване?
Първият важен фактор при избора на рукола или други листни зеленчуци е, че листата трябва да бъдат свежи. Трябва да се съхранява в хладилник и да се почиства и измива непосредствено преди консумация. Не се препоръчва да се реже с метален нож, тъй като съдържа витамин C, което може да доведе до окисляване и да се промени вкуса.
Как да се консумира рукола?
На салата – прясна рукола, едро нарязана и овкусена със зехтин, ябълков или балсамов оцет и пармезан на тънки ивици. Тя носи уникален вкус и аромат към всяка салата. Страхотна е в комбинация с каперси, пиньон, шам фъстък и кедрови ядки и е чудесно допълнение към пица и паста.
Свързани статии:
Полезната рукола – мощен антиоксидант срещу всякакви болести
Руколата – малкото зелено чудо на нашата трапеза
Съвети за дълголетие и здраве от целия свят
Източник: Лечител.net
Коментари