Блог

Ползите от граха за вашето здраве

Ползите от граха за вашето здраве

В граха учените са открили антиоксиданти, витамини от В групата и други полезни вещества. В него се намират незаменими аминокиселини и освен тях белтъчини, които напълно заместват животинските. Следователно грахът е необходим при вегетарианско хранене, както и другите бобови култури. В бобчетата на граха се съдържат 5,5% белтъчини.

 

 

Растението е познато още от древността със своите хранителни качества и с това, че действа като афродизиак. Засилването на половото влечение е потвърдено от съвременните учени. От витамините са намират С, В1, В2, В5, В6, В9, К, РР. В 100 г от суровите грахови бобчета се съдържа витамин С, колкото е необходимо за деня – около 70 мг. При топлинна обработка обаче той се разрушава. За ползите от граха за вашето здраве влияе и съдържанието на минерали. Той е с добро съдържание на фосфор, желязо, цинк, мед, магнезий и калций. Съдържа и известно количество лутеин. Това е каротеноид, полезен за очите, предимно за катаракта и макулна дегенерация.

 

 

За да се съхранят полезните витамини С и от групата В е добре да го готвите на пара или на микровълнова фурна, но за кратко време.

 

 

С този витаминен и минерален състав, ползите от граха са за костите, благодарение на витамините В2 и К, калция и фосфора. Полезен е за сърдечносъдовата система с витамините В6 и В9 (фолиева киселина). Витамин К помага за съсирването на кръвта. Останалите витамини от В комплекса са полезни за подобряване на обмяната на веществата, а минералите за кръвта. Антиоксидантите в него се борят със свободните радикали и следователно действат подмладяващо. След хапване на грах, здравословното състояние на стомаха се подобрява.

 

 

Грахът може да раздразни стомаха само ако е налице заболяване, за което е противопоказано да се ядат храни с фибри. Той не е подходящ за хора страдащи от подагра и с проблеми с бъбреците, защото съдържа пурини.

 

 

Свързани статии:

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите (втора част)

Хапвайте тези храни за по-големи гърди

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Мушмулата – вкусна, неугледна, но лечебна

Мушмулата – вкусна, неугледна, но лечебна

Следваща статия
Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата

Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар