Блог

Мушмулата – вкусна, неугледна, но лечебна

Мушмулата – вкусна, неугледна, но лечебна

Плодовете на това дърво са тръпчиви и те нямат много атрактивен външен вид, но не трябва да ги подминаваме. Мушмулата е вкусна, но трябва да изгние, за да се консумира.

 

Дървото има сравнително кратък живот, не е много високо и е родственик на шипката, розата, ябълките и крушите. Мушмулата е самофертилно дърво, това означава, че не й трябва друго дърво, за да връзва плод. Зрее през септември, а плодът е нещо средно между ябълка и шипка – неугледен, стипчив, с бяло и твърдо месо.

 

От този плод има много здравословни ползи. Листата на дървото могат да се използват за чай.

 

Съотношението е 1 с. л. суха маса и 250 мл вряща вода. Прилага се при стомашно-чревни инфекции, заради високото съдържание на дъбилни вещества. Има дезинфектиращо действие, помага и при ангини, когато страдате от бактериална инфекция.

 

Пектинът е друга ценна съставка на мушмулата. Най-много ще намерите от него точно под кората на плода, оберете с лъжица или пръст. Пектинът още е полезен за сърцето и храносмилането, а също така той се прилага и за детоксикация на организма. Дъбилните вещества, към които спада пектинът, дезинфектират червата и стомашната лигавица. Отварата от суха маса мушмули се прилага при стомашни разстройства, придружени с диария, както и за профилактика на дебелото черво.

 

В мушмулата се съдържат витамините А, С, В1 и В2, както и микроелементи – натрий, магнезий, калий, калций. Калориите и мазнините са малко. А захарите фруктоза и глюкоза, правят мушмулата перфектна за хора с диабет.

 

Органичните киселини подобряват функцията на черния дроб и жлъчката, както и на жлезите с вътрешна секреция.

 

Може да я използвате, когато си правите смутита, но е най-вкусна, когато е в прясно състояние и започне да омеква. Кожата се пробива с нещо остро и се изсмуква съдържанието й. В самата обвивка остават семките, които не са малки.

 

Ето и две рецепти, който може да приложите за лечение. Отвара от листа за възпалена кожа: Вземат се 20 листа, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят 20 минути. Отварата се прецежда и се остава да изстине. Използва се външно за мазане на възпалена кожа с напоен памучен тампон.

 

Отвара от плодове за възпалени венци и при простуди: 20 мушмули се поставят в емайлиран съд и се заливат с 500 мл вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя да престои така 4 часа, след което течността се прецежда. С нея се жабури 4-5 пъти дневно. Съхранява се в хладилник. Отварата помога при възпалени венци или при простуди с възпалено гърло.

 

 

Свързани статии:

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Здравословните тайни на алоето и как да си направим сок у дома

Здравословните тайни на алоето и как да си направим сок у дома

Следваща статия
Ползите от граха за вашето здраве

Ползите от граха за вашето здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар