Блог

Отвара от мащерка лекува гастрит, колит и язва

Отвара от мащерка лекува гастрит, колит и язва

Една много любима и много лечебна е билката мащерка. Тя помага при колики, главоболие и мигрена, снема нервното напрежение, облекчава много успешно ревматични болки.

 

Билката мащерка има противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично действие. Прилага се при всички видове кашлица и действа като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма и белодробни възпаления.

 

С отвара от мащерка се прави гаргара при болки в гърлото, възпаления на устната кухина и зъбобол. Растението помага и при лечение на различни заболявания на храносмилателната система – хронични гастрити и язви на стомаха, колики на стомаха и червата, газове, диарии.

 

Чаят от мащерка облекчава болките по време на месечния цикъл – пият се по 2-3 чаши отвара на ден. Вана с билката се препоръчва при трудно зарастващи рани, както и ако имате проблемна кожа. При пърхот, можете да облеете косата си със запарка от мащерка, след като сте я измили с шампоан.

 

Приготвянето на отвара от мащерка се приготвя като в литър вряла вода се сварява шепа мащерка. Пие се студена и помага при стомашни и чревни инфекции.

 

Чаят от билката се приготвя като чаена лъжица от сушената билка се залива с 300 милилитра вряща вода. Оставя се 10 минути, прецежда се и се пие на два пъти – сутрин и вечер.

 

Може да си приготвите и маслен извлек от мащерка. Свежи цветове от билката се сипват в шише и се заливат със зехтин или олио. Оставят се за 2 седмици на слънце. С него се натриват болезнените участъци от тялото. Това мазило е и чудесно средство и за масаж.

 

Свързани статии:

Дъхавата мащерка –лек срещу болести на стомаха и белия дроб

Четири билки, които имат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоспастично действие

Чай от анасон облекчава колики и кашлица

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 изненадващи ползи за здравето от кафето

5 изненадващи ползи за здравето от кафето

Следваща статия
11 съвета от БЧК за спокойна отпуска в жегата

11 съвета от БЧК за спокойна отпуска в жегата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар