Блог

Направете си супер полезна разядка с див чесън

Направете си супер полезна разядка с див чесън

Пролет е всичко в природата започва нов живот. Идва моментът и за брането на изключително полезния див чесън. Наричан още и левурда и мечи лук, защото първото нещо, с което мечките се хранят след събуждане от зимен сън, е именно той.

 

В последните няколко години у нас стана особено популярен полезният див чесън. Той съдържа значително количество витамин С , високоактивни фитонциди с мощно антибактериално действие, превъзхождащо култивирания чесън и хряна. Левурдата има силно изразено антиоксиданто действие, както и важни микроелементи като сяра, цинк, германий и др. Подобно на всички зеленолистни, уникалният див чесън носи много ползи за организма. Богат е на витамин А, В1, В2, В3, В6, В и С, калций, калий, флуор, сяра, йод, желязо, манган, селен, цинк, мед, както и на важни за организма мазнини и аминокиселини.

 

Уникалният див чесън се използва в народната медицина на редица европейски народи така и у нас като природно средство за разширяване на кръвоносните съдове, снижаване на артериалното налягане, намаляване на холестерола в кръвта и отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Ако си хапвате често див чесън на салати и в прясно състояние той гони инфекциозните заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Много хора вече се научиха, че могат да си приготвят от полезния див чесън и нещо като пастет или разядка – вид песто, което има същите полезни качества както в прясно състояние. Ако разполагате с див чесън, може да си приготвите и вие.
Първи вариант: Нужни са ви 100 грама пресен див чесън, 150 милилитра зехтин, 60 грама орехи, 100 грама пармезан или кашкавал, сол. Измийте левурдата, отцедете листата и ги подсушете. Отстранете дръжките и прережете листата на 3-4 места. Поставете ги в купата на блендера, добавете орехите и настъргания кашкавал или пармезана. Постепенно добавете зехтина, блендирайте до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете готовото песто от див чесън в стъклен буркан, добавете още малко зехтин и го приберете в хладилника. По този начин то ще бъде годно за консумация около 2 седмици. Ако искате да получите по-рядко песто, увеличете количеството зехтин.

 

Втори вариант: Нужни са ви 200 грама див чесън, 300 грама орехи, 6 супени лъжици шарлан, 5-6 скилидки чесън, щипка черен пипер, 4 супени лъжици лимонов сок или ябълков оцет, кимион на зърна – по желание и сол, за предпочитане хималайска. Всичко се слага в блендер и се разбива или всичко без шарлана се приготвя по същия начин, а мазнината леко се сгорещява и към него се прибавя култивирания нарязан чесън на кръгчета, поръсва се с черния пипер и кимиона. Бъдете внимателни за не изгорите подправките, а само леко да ги запържите на тих огън за много кратко. После оставете сместа да се охлади, прибавете пестото и разбийте всичко в блендера.

 

И един съвет – бъдете много внимателни, когато берете див чесън, защото листата му много си приличат с тези на момината сълза, които са много отровни. За да сте сигурни, че растението пред вас е див чесън, потъркайте с пръст листото му. Ако се разнесе нежен аромат на чесън, сте на прав път.

 

Свързани статии:

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

7 натурални средства, с които да преборите пролетната умора

Изчистване на запушени артерии и елиминиране на лошия холестерол от кръвта с едно единствено натурално лекарство

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Елексир за пушачи: как да очистите белите си дробове?

Елексир за пушачи: как да очистите белите си дробове?

Следваща статия
Напитка за алкално равновесие, възпаление и чиста кожа (с рецепта)

Напитка за алкално равновесие, възпаление и чиста кожа (с рецепта)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар