Блог

Наистина ли витамин Д е толкова важен за организма

Наистина ли витамин Д е толкова важен за организма

След като беше признат за един от най-важните витамини, които хората трябва да синтезират в тялото си, сега витамин Д беше леко „понижен” в стълбицата и качествата му подложени на съмнения.

 

Учени от Нова Зеландия са направили мащабни проучвания са обобщили резултатите от дългогодишни изследвания и са заявили, че приемането на витамин Д няма чак толкова голям защитен ефект срещу сърдечно-съдовите заболявания, рака и костните фрактури.

 

Според резултатите приемането на витамин Д води до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и фрактури под 15%, което според учените се отчита като незначително ниво. Предвид тези резултати, учените смятат, че основанията да се предписва витамин Д за предотвратяване на сърдечни удари, инсулти, рак или фрактури е не толкова голям и не е фатален.

 

Наистина витамин Д играе важна роля в костната минерализация като стимулира чревната абсорбция на калция и фиксирането му в костите. Той се синтезира предимно от тялото под действието на слънчевите и ултравиолетовите лъчи върху кожата, но много хора го приемат и под формата на хранителни добавки.
Учени от Франция пък преди това съобщиха, че дефицитът на витамин Д не причиняват влошаване на здравето. Резултатите са показали, витаминът може да има роля в превенцията на заболяванията като Паркинсон, деменция, множествена склероза, рак и възпалителни заболявания.

 

Все пак голям брой проучвания предполагат, че има ползи от високи нива на витамин Д и че той може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак на дебелото черво.

 

По целия свят обаче лекари все още препоръчват приема на витамин Д при хора с повишен риск от дефицит, включително бременни и кърмачки, децата под 5-годишна възраст, хората над 65 години и такива, които не се излагат достатъчно на слънчева светлина.

 

Свързани статии:

7 признака за липса на витамин D в тялото

Симптомите на депресия могат да се дължат на липса на витамин В12 в организма

Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Прегледът на простатата след 50 г. е задължителен

Прегледът на простатата след 50 г. е задължителен

Следваща статия
Как да се избавим от камъните в бъбреците?

Как да се избавим от камъните в бъбреците?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар