Блог

Кои зеленчуци да обработваме термично и кои не?

Кои зеленчуци да обработваме термично и кои не?

Няма спор, че зеленчуците са полезна и здравословна храна, която изобилства от витамини, минерали и въглехидрати. Няма значение как се консумират сурови или подложени на термична обработка, те неизмено трябва да присъстват в нашето меню. Някои специалисти по хранене обаче смятат, че полезните съставки се губят по време на готвене. Едно последно изследване обаче показва, че има все пак такива зеленчуци, които трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да може организма ни да ги усвои по-добре. Към тази група спадат домати, спанак, морков, аспержи и гъби.

 

Според специалистите най-добрият начин за приготвянето на зеленчуци е на пара. Когато продуктите бъдат нагряти, това може да помогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества. При обработката на домати се повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простата. Но трябва да отбележим, че в такъв случай витамин С се разрушава.

 

В спанака има оксалати, които са свързани с минералите желязо и калций. Целулозата и оксалатите обаче усложняват усвояването на желязо. Ето защо при консумацията на зелени зеленчуци получаваме едва 5% от истинското съдържание на желязото, въпреки че при нагряване съдържанието на оксалата намалява до 15%. Хубаво е времето за термична обработка да бъде съкратено.

 

Всички знаем, че в моркова има каротиноиди, които са отговорни за неговия ярък оранжев цвят. Полезно е моркова да е обработен термично, защото така се повишава концентрацията на каротиноидите, които освен това са мощни антиоксиданти. За по-здравословно хранене специалистите предлагат комбинирането на сурови и обработени моркови.

 

 

Аспержите са друг зеленчук, който се усвоява по-добре от организма, когато е обработен термично. Биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите се повишава. Това са антиоксиданти, благодарение на които риска от рак и сърдечни заболявания намалява.

 

Гъбите, въпреки че са тежка храна, са пълни с витамини и минерали. Когато човек иска да повиши питателността им по време на термична обработка е добре да се прибави растително масло.

 

Зелето е от продуктите, които се смилат много по-лесно от организма само, когато са сготвени. Зеленият фасул се обработва като се вари за 10 минути при температура 100 градуса по Целзий, за да бъде неутрализиран протеин, който може да бъде токсичен за хората.

 

Когато зеленчуците се приготвят на пара това трябва да става при по-ниска температура. Ако се изпусне времето и готвенето е по-продължителното се унищожава хранителното съдържание.

 

Хранителните експерти предлагат и друг начин за приготвяне на здравословна храна. В по-малък тиган или в уок. Друго също толкова полезна алтернатива е печенето на зеленчуците на грил или във фурната за около половин час.

 

Най-малко минерали се губят, когато зеленчуците се обработват във възможно най-малко количество течност. Експертите също така препоръчват да не белим и да не режем на малки парченца продуктите, преди да ги сготвим, защото в обелката има най-много витамини и полезни вещества. Също така е добре да не вдигаме капака на тенджерата често, за да не се изпарят полезните вещества.

 

Това, колко узрели са едни зеленчуци също влияе, когато става въпрос за запазването на полезни вещества. Зрелите пресни зеленчуци са най-подходящи. Експертите препоръчват продуктите да бъдат съхранявани на хладно, тъмно и сухо място.

 

Свързани статии:

Търсите безопасни съдове за готвене? Опитайте чугун

Четири метода за приготвяне на храни, за максимизиране на хранителните вещества – по-здравословни от готвенето

Опасностите от широко рекламираният тефлон

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Симптоми и признаци на хроничен стрес

Симптоми и признаци на хроничен стрес

Следваща статия
Източници и топ 5 ползи за здравето от витамин B8

Източници и топ 5 ползи за здравето от витамин B8

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар