Блог

Как лесно да се предпазим от радиационно облъчване при изследвания

В болници и лекарски кабинети, пациентите несъзнателно са изложени на прекомерна радиация от рентгенови изследвания. Епидемиолозите смятат, че поне 29 000 нови ракови заболявания могат да бъдат свързани с компютърна томография, извършена в САЩ само за една година. Фактите сочат, че  „безобидните” рентгенови снимки на зъбите може да са причина за тумори на мозъка. Няма смисъл да продължаваме с плашещите статистики, както и няма причина да се отказваме от съвременните средства за образна диагностика. При изследване винаги се преценяват ползите и риска за здравето на пациента.

 

Йонизиращото лъчение (главно рентгенови лъчи и гама лъчи) освобождава в тялото ни огромни количества свободни радикали, които атакуват нашето ДНК. Когато гените, които регулират растежа на клетките се увредят, то резултатът може да бъде образуването на рак. Тук идват добрите новини - чрез борба със свободните радикали (или оксидативните процеси), може да се намали рискът от ракови заболявания, които са породени от радиация. Редица лесно достъпни антиоксидантни хранителни вещества и билки могат да служат като защита срещу опасностите от йонизиращо лъчение на рентгена и компютърната томография.

 

Ако вашият лекар предпише рентгенова снимка, скенер или друга диагностична процедура, включваща облъчване, може да засилите приемът на антиоксидантни добавки, които притежават радиозащитни способности.

 

Полифенолите в растителните продукти осигуряват множество ключови защитни ползи, включително предпазване на тъканите от йонизиращото лъчение. Ресвератрол, кверцетин и  зелен чай се нареждат сред най-добре проучените и най-мощните радиопротектори в този клас (освен в естествени храни, може да ги намерите като хранителни добавки). Ресвератролът в люспите на червеното грозде и младите вина предотвратява радиационна токсичност към черния дроб и тънките черва – едни от най-чувствителните тъкани към ефекта на радиацията. Кверцетинът в цитрусите и свързаните с него съединения предпазват липидите и протеините в тялото ни от иначе смъртоносни дози гама-радиация. Той осигурява радиопротекция на ДНК и подобрява биохимични промени в човешките бели кръвни клетки след облъчване. Полифенолът епигалокатехин галат (EGCG), получен от зелен чай блокира окислението на липидите и защитава бързо възпроизвеждащите се клетки в червата и в космените фоликули от вредните ефекти на радиационната терапия.

 

Соята съдържа изобилие от вещества подпомагащи здравето ни, някои от които имат забележителни радиозащитни свойства. Генистеинът стимулира производството на червени и бели кръвни клетки в цялото тяло след  радиация. Това е от жизненоважно значение , защото кръвните стволови клетки в костния мозък са сред най-уязвимите при облъчване. Соята също съдържа вещество - Боуман-Бирк инхибитор (BBI), което активира гените, участващи в поправката на ДНК. BBI също стабилизира ензимите, което позволява на кожните клетки да продължат да растат.

 

Куркуминът, чесънът и джинджифилът предлагат изненадващо силна радиопротекция като засилват естествените антиоксидантни системи в тялото. Правени са редица обнадеждаващи изследвания за предотвратяване на уврежданията на ДНК при мишки, изложени на радиация. Екстрактът от Гинко билоба се оказва толкова полезен, че се прилага при лечение на работници в атомната централа в Чернобил. Женшенът е друго растение важно в традиционната медицина, което има забележителен радиопредпазващ ефект. Той защитава космените фоликули и други бързо възпроизвеждащи се тъкани, включително клетки в костния мозък, далака и тестисите. Женшенът представлява голям интерес за изследователите от отбраната и националната сигурност. Силимаринът (екстракт от бял трън) предпазва чернодробните клетки от химически токсини, включително и радиационни поражения.

 

Триото "АСЕ" (витамини A, C, E) предлага доказана антиоксидантна защита в резултат на молекулярните им структури. Употребата на високи дози от тези витамини и други антиоксиданти предпазват самолетните пилоти от радиационно-индуцирани хромозомни увреждания ( професионален риск при работа на голяма надморска височина). АСЕ добавки са предложени като "космически храни" за защита на астронавтите от висока радиация.

 

Забележително проучване сред рентгенови техници разкрива колко мощни антиоксиданти могат да бъдат витамините. Въпреки че са защитени от екрани, рентгеновите лаборанти са изложени на неестествено високи нива на радиация в течение на живота си. В резултат на това те са склонни да имат по-високи нива на окисляване тъканите. Но когато група от лаборанти са приемали витамини C (500 мг) и E (150 мг) дневно в продължение на 15 седмици, техните маркери на окисление на тъканите са се сринали и техните нива на естествени антиоксиданти (като глутатион в червените кръвни клетки) са нараснали значително.

 

Естествено, би трябвало да използвате антиоксиданти  в ежедневието си за поддържане на здравето, но при необходимост от изследване или процедури с висока радиация, може да помислите за храните и добавките с доказан предпазващ ефект при облъчване.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://ada726.wix.com/
Предишна статия
Лечение с олио – възможно ли е?

Лечение с олио – възможно ли е?

Следваща статия
Биполярно разстройство – нещо повече от лош ден и труден характер

Биполярно разстройство – нещо повече от лош ден и труден характер

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар