Блог

Как да се храните, ако страдате от разстройство

Как да се храните, ако страдате от разстройство

Особено в жегите много хора страдат от разстройство. Тогава цялата храносмилателна система е разстроена и се нуждае от по-специални грижи. Има редица медикаменти, които стопират неприятното разстройство, но хранителният режим е много важен за пълния успех и излекуването.

 

На първо място трябва да сте наясно, че при разстройство трябва да се хапват по-малки количества храна, но по-често – на 6-8 порции за деня. При разстроен стомах храната най-добре да е пасирана или да раздробена до минимум. Менюто трябва да се приготвя на пара или с вода. Може да се пие преварена вода, силен черен чай, кафе, какао, но в никакъв случай прясно мляко. Не се препоръчва подслаждане на топлите напитки.

 

При разстройство се препоръчва пиене на отвара от шипки в по-големи количества – топла или студена, но не подсладена. Препоръчва се яденето на повече течна храна леки прозрачни супи, за предпочитане зеленчукови. Може да се добави в бульона смляно нетлъсто месо или риба и фино фиде.

 

Препоръчва се хлябът да е по-стар, препечен или на сухари. Може също така при разстройство да се консумират умерено тестени изделия, но приготвяни без мая. Плодовете и зеленчуците трябва да се приемат само предварително обработени. В противен случай ще се отразят зле на разстроения стомах.

 

Неблагоприятно действа при разстройство киселите, солените, консервираните продукти, маринатите с оцет, хрянът и пикантните подправки.

 


Трябва да се избягват всякакви салами, мазните сирена, консерви, шоколад. От ежедневното меню трябва да се изключат газираните напитки, алкохолът и бирата.

 

Свързани статии:

Домашни рецепти срещу диария

Черният шоколад – доказано здравословен

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
10 храни, които осигуряват най-добрите хранителни вещества при бременност

10 храни, които осигуряват най-добрите хранителни вещества при бременност

Следваща статия
Яжте боровинки, за да живеете по-дълго

Яжте боровинки, за да живеете по-дълго

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар