Блог

Как влияе Фейсбук на настроението ви?

Как влияе Фейсбук на настроението ви?

Случвало ли ви се е никой да не сподели или хареса статуса ви във Фейсбук? Какво изпитахте – раздразнение, самота или може би дори гняв? Дори и точно на вас да не ви пука от такива работи се оказва, че такива усещания биват провокирани в много хора в подобни ситуации, пише сайтът Dnes.bg.

 

Според проучване, проведено от изследователи от Университета в Куинсланд, Австралия, хората, които биват игнорирани в социалната мрежа, имат понижени нива на усещането за принадлежност, самочувствие, контрол и в по-малка степен намират смисъл в съществуването.

 

В опита си да разберат връзката между чувството на самота и Фейсбук, изследователите провеждат две проучвания с общо 76 студенти по психология от Университета в Куинсланд. 64,5% от участниците са жени, а останалите – мъже.

 

В едното проучване на половината участници е позволено да публикуват в социалната мрежа, докато другата половина нямат тази възможност в период на два дни.

 

Проучването установява, че публикуването във Фейсбук оказва негативен ефект върху изпълнението на задачите. Данните сочат още, че присъствието там, без да има някаква активност по отношение на споделянето, намалява усещането на човек за принадлежност и смислено съществуване.

 

При второто проучване на всички участници е позволено да публикуват във Фейсбук. Половината от тях не получават обратна връзка от своите „приятели“ относно публикациите си, никой не отразява тяхното съществуване.

 

При групата, получила обратна връзка на публикуваните материали, хората чувстват удовлетворение. От друга страна тези, които не получават обратна връзка, започват да се чувстват отритнати, невидими, по-малко важни.

 

Още:

Още шокиращи факти за аспартама

Как да привлечем позитивна енергия в живота си

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: 123rf.com
Предишна статия
Тренировките действат изключително благоприятно на… мозъка

Тренировките действат изключително благоприятно на… мозъка

Следваща статия
Как да забавим побеляването на косата

Как да забавим побеляването на косата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар