Блог

Как да забавим побеляването на косата

Как да забавим побеляването на косата

Чудили ли сте се защо косата става сива и побелява с напредване на възрастта? A дали състоянието е свързано с някоя болест или се дължи на стрес? Ето какво трябва да знаете, за да забавите побеляването на косата.

 

Възрастта, на която ще забележите първите бели косми до голяма степен се определя от генетиката. Огледайте косите на вашите бащи, майки, дядовци и баби. Все пак скоростта, с която посивяването прогресира, може отчасти да е под ваш контрол.

 

Сивата коса се появява, когато клетките, произвеждащи цветни пигменти, престават да работят или умрат. Естествено срещащ се водороден пероксид също може да избели цвета на косата.

 

Но дали стресът е виновен? Всъщност, цветът не може да се промени, след като е вече произведен от космените фоликули. Косата не може внезапно да стане сива. Ако даден кичур е израснал черен или кафяв, той не може да побелее. Космените фоликули произвеждат по-малко цвят с напредването на възрастта. Когато косата преминава през естествения си цикъл от смърт и регенериране, става все по-вероятно вече да израстват нови сиви косми (обикновено след 35 години).

 

Стресът обаче може да предизвика често срещано състояние - телоген ефлувиум, което причинява косата да пада много по-бързо от нормалното. Обикновено тя после израства, но този засилен цикъл на подмяна води до скъсяване на времето за поява на бели косми, особено ако сте вече на средна възраст. Ако косопадът е причинен от стрес, има по-голяма вероятност космите да израснат без цветен пигмент.

 

Понякога сивата коса започва да се появява поради липса на микроелемента мед в диетата. Освен чрез мултивитамини, може да си го набавите чрез ряпа, спанак и месо. Медта се среща и в къпини, ананас, нар, бадеми и тиквени семки. Научете за здравословните ефекти от тиквените семки: Оранжево здраве – за ползите от тиквата

 

Понякога прошарената коса може да подскаже за заболяване, особено ако тя се появи в млада възраст:

 

  • Наследствени заболявания: Неврофиброматоза, Туберозната склероза. 

 

 

  • Витилиго. Това състояние причинява меланоцитите (клетките в основата на космените фоликули , които произвеждат цвят), да бъдат загубени или унищожени. Състоянието се дължи на „грешни атаки” към скалпа от страна на имунната система, а не на инфекция.

 

  • Алопеция ареата. Състояние, при което кичури цветна (не сива) коса могат внезапно да паднат.  Това може да доведе до побеляване „за една нощ", защото наличните сиви или бели косми изведнъж стават по-видими. При растеж на косата, цветът може да се върне.

 

  • Някои изследвания свързват  преждевременното побеляване със сърдечно-съдови заболявания и ниска костна маса (остеопения, предшественик на остеопороза) . Как тези състояния се отнасят до побеляване на косата е неясно. 

 

  • Пушенето на цигари може да предизвика преждевременно побеляване.

 

Запазете лесно час онлайн за консултация с лекар-специалист

 

Сивите коси могат да добавят чар, могат да се боядисат или могат да бъдат третирани с природни средства за връщане на цвета. Сред най-ефективните са следните комбинации:

 

 

  • сок от индийско грозде (алма) и бадемово масло

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://i.huffpost.com/
Предишна статия
Как влияе Фейсбук на настроението ви?

Как влияе Фейсбук на настроението ви?

Следваща статия
16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар