Блог

Д-р Весела Тодорова: С деца на море – наръчник по оцеляване

Д-р Весела Тодорова: С деца на море – наръчник по оцеляване

Остават още няколко учебни дни до ваканцията за най-малките ученици пише в. Труд. Малчуганите вероятно вече стискат палци дните да се изтърколят бързо, защото след това следва най-хубавият за тях сезон – ваканцията. И макар на фона на ниските за май градуси и непрестанните порои, лятото да все още да изглежда мираж, всички чакаме с нетърпение почивката.

 

А какво по-хубаво от това да я изкараме на морето? Още повече, че само за няколко дни там малчуганът не само ще се сдобие със слънчев загар, но ще ви изглежда и с цяла година по-голям. В солената вода има над 30 минерала и микроелементи, а къпането в морето подобрява кръвообращението и снабдяването с кислород на цялото тяло. Слънчевите бани, направени с мярка, зареждат с витамин D, а едва ли има някой, който не е дишал йодните изпарения рано сутрин – истински еликсир за дробовете.

 

Внимание!

Колкото и да се изкушавате да "забравите" децата на пясъка до брега с часове, да речем за да почетете на спокойствие, бъдете внимателни. Слънцето може да бъде и опасно за нежната детска кожа и затова "дозите" трябва да се увеличават постепенно. В първия ден от почивката оставете детето да поиграе не повече от 15-20 минути на открито и без сянка. След това постепенно увеличавайте времето до към 2-3 часа. Важното е да избягвате часовете между 11 и 17 ч., когато пече най-жежко, напомня д-р Весела Тодорова, педиатър в ХV диагностично-консултативен център (ДКЦ) в София. Когато остава за по-дълго време на открито, не забравяйте шапката на главата и му сложете лека, по възможност светла тениска.

 

Слънцезащитният крем е задължителен. Колкото е по-бяла кожата на детето, толкова по-висок трябва да е неговият фактор. Кремът се полага поне 30 минути преди излагането на слънце. А после трябва да се подновява след всяко къпане. Внимавайте за зачервяване по кожата, за по-необичайна активност или, напротив - сънливост, което да ви даде знак за алергична реакция към слънцето или пясъка на плажа, казва д-р Тодорова.

 

Памперсът на бебетата не е за предпочитане, защото много запарва, затова по-добре купете и на мъничето бански. Когато слабините се запотяват продължително време, може да се стигне и до гъбични инфекции.

 

И още – не забравяйте да карате децата да пият много вода и други течности, защото през топлото време организмът има нужда от повишен прием. Улисани в играта, те забравят за това и неусетно може да се стигне до обезводняване и претопляне. Правило за това какво количество да се пие няма, всичко зависи от това колко е активно детето и каква е обмяната на веществата му, каква е температурата навън, обяснява д-р Тодорова.

 

Ограничение за възрастта, в която да заведем бебето за първи път на плажа, няма. Е, разбира се, нека да е поне на 2-3 месеца. Но за най-малките сянката под чадъра е задължителна.

 

Изкушения на плажа

Когато решите да поглезите децата на плажа с хранителните изкушения, които се предлагат там, също бъдете внимателни. Само след 20-ина минути в жегата сандвичите с месо могат да докарат разстройство и повръщане. А за да избегнете третия сладолед или четвъртата студена напитка за деня, се опитайте да им отвлечете вниманието с игра, за да не изкарате остатъка от почивката с дете с температура и болно гърло.

 

Още:9 здравословни причини да пиете бира

 

На планина

Колкото повече родителите водят децата си на различни места, толкова повече се "тренира" и имунната им система. Планината винаги е добър вариант за почивка с дете – чист въздух и място за тичане и разходки. Ограничение за началната възраст, в която може да качим детето на по-висока надморска височина, няма. Но и в планината трябва да сме особено внимателни за слънцето и да не забравяме слънцезащитния крем.

 

Още: Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот

 

По планинските пътеки опасностите са от насекоми и други пълзящи гадини

Преди да хукнете да покорявате върха, намажете малчугана с репеленти. Има лосиони, които стават и за съвсем малки бебета. Само внимавайте да са без особен мирис, напомня д-р Тодорова. Има и предпазители, тип гривна, които могат да се сложат на ръката, и така отблъскват летящите гадини. А след като се приберете в хотела, прегледайте откритите части на кожата за зачервяване. Ако забележите следа от ухапване, сложете студен компрес. В случай на алергична реакция - потърсете лекар.

 

А ако изпратите детето на село, при баба и дядо, които гледат животни, най-голямата опасност са кърлежите. Задължително вечер тялото на малчугана трябва да се оглежда - тези насекоми се впиват най-вече в слабините и подмишниците.

 

Още: Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

 

След басейна - задължително душ

Първият лагер, на който отива порасналото вече дете, е време не само за създаване на прекрасни спомени. И да покаже, че може да се справя самостоятелно, за което предварително трябва да го подготвите.

 

Независимо дали ще отиде на море или на планина, със сигурност наблизо ще има някой басейн, в който няма как да не влезе. Обяснете му, че задължително след това трябва да вземе душ. Причината е, че дезинфектантът, с който се обработват басейните, може да раздразни кожата или чрез водата детето да се зарази с гъбички или стомашно-чревно разстройство, казва д-р Весела Тодорова, педиатър в ХV диагностично-консултативен център в София.

 

В чантичката с лекарства в багажа са задължителни медикаментите за понижаване на температурата, дезинфектант и лепенка за раните, гел против ухапване и хапчета срещу диария.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://datathom.files.wordpress.com/
Предишна статия
Проф. Захарина Савова: Киберманията е вид зависимост, наподобяваща алкохолизма

Проф. Захарина Савова: Киберманията е вид зависимост, наподобяваща алкохолизма

Следваща статия
Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар