Блог

Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

Какво трябва да направим, ако сме ухапани от змия или ужилени от насекомо

При ухапване от змия, стегни мястото и изсмучи отровата, ако зъбите ти са здрави. При ухапване от пчела, натрий мястото с чесън. Тези рецепти се предават от уста на уста и от поколение на поколение. Само че спазването им може да донесе много сериозни проблеми пише в. Труд.

 

Всяко ужилване от насекомо може да бъде много опасно, алармира бургаският токсиколог д-р Захари Нохчев. Това зависи от различни неща, включително и от периода, в който се е случил инцидентът. Има периоди на миграции, когато насекомите се роят и тогава по-често жилят хора. Пролетта е особено опасен сезон, също както и когато започва добивът на пчелния продукт.

 

Не всички хора реагират по един и същ начин на ужилванията. При някои то може да бъде безобидно, а при други може да се стигне до алергичен шок. Колкото по-близо до лицето е ужилването, толкова е по-опасно.

 

Какво можем да направим?

Макар да звучи банално, определено трябва да се избягват места с концентрации на насекоми, особено от хора с доказана чувствителност към ухапвания на оси, пчели или стършели.

 

Оток, проблеми с дишането, рязко спадане на артериалното налягане – това са симптоми на остра алергична реакция, при която веднага трябва да се потърси медицинска помощ. А хора, които вече са правили алергични реакции, трябва да носят винаги със себе си кортикопрепарати. Лекарите препоръчват те да са във вид на инжекции, тъй като през устата действието на медикаментите е твърде бавно. Най-неприятни са ухапванията от стършели, характерни предимно за летния сезон. Отровата им е по-силна от тази на пчели и оси.

 

Летящите гадини не са единствените, които могат да ни притеснят в края на пролетта и началото на лятото. Още по-опасни са змийските ухапвания. Това е така, защото цяла зима змиите са прекарали в летаргия, разчитали са на хранителните запаси, които са натрупали в края на есента и началото на зимата, не са ловували активно и концентрацията на отровата им е голяма. Затова едно ухапване в късна пролет или ранно лято е по-опасно, отколкото в средата или края на лятото.

 

Пепелянките и усойниците са най-страшните змии в България. При ухапване първото, което човек може да направи, преди да е стигнал до лекар, е да стегне мястото. Разбира се, не толкова, че да се спре кръвообращението. Мястото може и да се охлади, преди да се стигне до болничното заведение.

 

Дракони и морски котки

По морските курорти също дебнат опасности - там човек може да се сблъска с риби дракони или морски котки. Затова винаги имайте една "червена лампичка" наум, като това се отнася особено за плувците и гмуркачите, съветва д-р Нохчев. При ухапване от тези риби не се умира, но болката е много силна и трудно се повлиява от медикаменти. При всички случаи лечението трябва да продължи в болнично заведение.

 

В морето край Турция и Гърция пък има морски таралежи с твърди остри игли. Убождането, ако случайно ги настъпите, е опасно и с възможността мястото да се инфектира.

 

Как да се предпазим от пчели и оси

-  Не пипайте гнездата на насекомите и не ги притеснявайте.

-  Имайте предвид, че различните апарати и машини - като косачки за трева например, могат да провокират насекомите и да ги раздразнят.

- На места, където има засилено присъствие на оси или пчели, избягвайте силните парфюми, сладките напитки, ярките дрехи – те със сигурност ги привличат.

- При разходки из тревисти местности носете дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони –  това ще ви осигури известна защита.

- Бъдете много внимателни, когато отивате на къмпинг, избягвайте местата, където се изхвърля боклукът - там също се събират насекоми.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://takeinsocialmedia.com/
Предишна статия
Д-р Весела Тодорова: С деца на море – наръчник по оцеляване

Д-р Весела Тодорова: С деца на море – наръчник по оцеляване

Следваща статия
Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар