Куркумата е една от най-многостраннните лечебни подправки в света! Тази подправка, често срещана в къри, може да засили способността на мозъка да се излекува. Проучване показва, че съединение, намерено в куркумата, може да насърчи растежа на нервните клетки и така да поправи нанесените щети върху мозъка.
Съединения в куркумата, като куркумин, ар-turmerone, α- и β turmerones и curlone, може да спомогнат за намаляване на рисковете, свързани с инсулт.
Какво прави куркуминът?
- Предотвратяване на лезии и други повреди в церебрални артерии.
- Възстановяване на клетъчната енергия.
- Поддържане нивата на защитни антиоксидантни ензими в мозъка.
- Защита срещу увреждане на мозъка, причинено от свободните радикали и възпаление.
- Превенция на увреждане на кръвно-мозъчната бариера.
Проучванията показват също, че куркуминът може да помогне за намаляване на симптомите и загуба на функция, свързана с увреждане на нервите.
Хората с болестта на Алцхаймер са склонни да имат възпаление на мозъка и куркуминът е може би най-известен със своите потенциални противовъзпалителни свойства.
Цялото растение има широк спектър от терапевтични съединения, не е само куркумина.
Aromatic-turmerone е друго съединение в куркумата, което изследователи от Института по неврология и медицина в Цюрих, Германия, инжектирали директно в неутрални стволовите клетки, намиращи се в мозъка на плъх. Те сканирали мозъка на плъха след това и забелязали, че някои части на мозъка са по-активни след инфузията. Оказало се, че тези инфузии увеличили ремонта и възстановяване на мозъка с 80 на сто.
Мозъкът е изграден от мазнини. Омега-3 мазнини са най-важните градивни елементи за здрав мозък и клетки. И все пак, в последните 150 години сме свидетели на безпрецедентна промяна в нашия прием на мазнини. Рафинирани омега-6 възпалителни масла, включително царевица, соя и шафран, са заменили омега-3 мазнините от риба, дивеч и диви растения. По-специално, съотношението на омега-6 и омега-3 мастни киселини в нашата диета се е увеличило от 1 към 1, до 10 към 1 или 20-към-1, и ефектите са катастрофални.
Храни, които възстановяват мозъка естествено
1. Студеноводни риби, като дива сьомга, сардина, херинга, малка камбала и самур (черна треска).
2. Яйца, богат източник на холин (вид фосфолипид) за мозъка.
3. Екстра пресован зехтин.
4. Нерафинирано пресовано сусамово масло (за висока температура на готвене).
5. Ленено семе, коноп и ядки, като орехи, бадеми и макадамия.
6. Боб и бобови растения, включително традиционни соеви продукти, като например олющени соеви ядки, тофу и темпе.
7. Семена (тиква, слънчоглед, лен, чиа).
8. Органично месо от птици, хранени с трева.
9. Малки количества органично агнешко или говеждо месо (или опитайте бизони, еленско месо или щрауси).
Свързани статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
„Златната“ смес – куркума и мед – най-добрия и най-силен естествен антибиотик
5 начина да използвате пресен корен куркума
Източник: Био Поглед
Коментари