Блог

Причини да ползвате подправката кардамон

Причини да ползвате подправката кардамон

Подправката кардамон е много известна с полезните си качества в далечния Изток. Нейният произход е от Индия, Малайзия, Суматра и Шри Ланка. Тя е внесена в Европа още преди повече от 2000 г. с керваните от източните страни в Древна Гърция, но става по-разпространена чак през 13-ти век. Хипократ е писал за нея в своите трудове. Кардамонът бил известен като афродизиак и с другите си полезни свойства. През Средновековието католическата църква го забранила, заради свойството му на афродизиак.

 

Растението кардамон е многогодишно достигащо височина от 1,80 до 3,60 метра. Семената му се намират в шушулки, които се изсушават, а те намират приложение в кулинарията. Цветът на семената варира от бели до зелено-кафеникави и черни, а те се използват смлени или цели. Зеленият кардамон е определен като най-качествен, а белият като най-естетичен. Белият кардамон се получава чрез избелване на черния.

 

Подправката кардамон съдържа желязо, цинк, калций, фосфор и магнезий, витамините В1, В2 и В3, белтъчините в него са 10 г на 100 г маса. В него се намира камфор, линалол, неролидол и борнилацитат.

 

Освен като афродизиак, той има антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Полезен е за стимулиране на кръвообръщението и при главоболие. Освежава също и дъхът на устата. Другите му полезни свойства са: успокоява болки и спазми, детоксикира, понижава кръвното, за предотвратяване на кръвни съсиреци, полезен е за храносмилането, за лечение на инфекции на пикочните пътища и в устната кухина, понижава киселинността, има и антибактериални и антивирусни свойства.

 

Той е много скъпа подправка, втора по висока цена след шафрана. Участва в състава на кърито със смлени семена. Подправката се използва в Индия за правене на чай, а сред бедуините и за кафе. Растението кардамон е древна подправка, известна на Изток от хиляди години.

 

Свързани статии:

Кардамон бори депресия, инфекции и рак

Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

Пет затоплящи подправки, които повишават телесната ни температура

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Теми
Предишна статия
Прекрасното розово масло – не само ароматно, но и много лечебно

Прекрасното розово масло – не само ароматно, но и много лечебно

Следваща статия
„Напитка за безсмъртие“: домашно приготвена електролитна цитрусова напитка

„Напитка за безсмъртие“: домашно приготвена електролитна цитрусова напитка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар