Блог

Смъртоносно бъдеще без антибиотици

Смъртоносно бъдеще без антибиотици

Ужасно бъдеще може би се задава на хоризонта – бъдеще, което изтръгва от медицината един от най-големите инструменти за лечение. Порязвате си пръста и в следващия момент се борите за живота. Рутинна операция като премахване на апендицит може да се окаже смъртоносна. Това е бъдещето без антибиотици.

 

Може да ви звучи като сюжет на научната фантастика, но учените алармират , че светът се е насочил към пост- антибиотична ера, която ще върне медицината в положението преди откриването на пеницилина от Флеминг и използването му за лечение от 1941 година.

 

Вероятно сте чували за антибиотична резистентност. Антибиотиците убиват бактериите, но организмите са невероятно хитри врагове. При среща с ново лекарство те намират начини за оцеляване . Необходимо е да се разработват все нови и нови медикаменти, но темповете не могат да догонят развитието и мутациите при бактериите.  Учените алармират, че не е имало нов клас антибиотици, открити от 1980 година насам .

 

Самият откривател на антибиотиците – Флеминг,  предупреждава още през 1945 година, че ако бактериите се излагат на антибиотици под смъртоносно за тях ниво, те могат да привикнат към лечението. Мутирането при тях е много лесно, защото бактериите могат за 20 минути да удвоят броя си, а също да разменят част от генетичния си код. Достатъчно е няколко от тях да „преживеят” антибиотичното лечение, за да дадат начало на ново резистентно поколение.

 

Броят на устойчивите щамове се увеличава от година на година, но по-тревожна е появата  мултирезистентни бактерии (към повече от един антибиотик) . Такъв е случаят със Staphylococcus aureus,  виновник за циреи и инфекции на меката тъкан, както и за по-сериозни състояния като пневмония или инфекции на кръвта. Познатата бактерия обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с рана или прорез. Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние. Тези инфекции обикновено са лесни за лекуване с не толкова скъпи лекарства... досега.  Тревожно е все по-обширното разпространение на Резистентни на метицилин (methicillin) Staphylococcus aureus (MRSA). МRSA инфекциите, за разлика от обикновените Staphylococcus aureus инфекции, не могат да се лекуват с обикновени антибиотици, които включват метицилин. Така лечението често е по-дълго, по-скъпо и по-сложно и с често подновяване на инфекцията. Инфекциите от тип MRSA не са нови (причинители са на вътрешноболнични инфекции), но напоследък са по-честа причина за оплаквания на много хора. Над 70 % от бактериите в болниците са резистентни поне към един антибиотик, според изследване!

 

Отдавна е регистрирана опасна резистентност  към карбапенеми, една от най-силните групи на антибиотици - от шепа случаи през 2003 г. до над 300 случая от 2010 година. Навсякъде по света се появяват мулти-резистентни щамове на туберкулоза (някои на практика нелечими); заболявания предавани по полов път като гонорея  стават все по-трудни за лечение .

 

Примерите могат да продължат, но вие ще махнете с ръка пренебрежително – ще открият нови антибиотици! Да, ама не! Регистрацията на нови медикаменти прогресивно спада поради няколко причини. Съревнованието с новите щамове и откриването на все по-нови и ефективни лекарства вдига летвата за учените и те трябва да преодоляват все по-сложни предизвикателства. От разработваните в лаборатории 167 антибиотика през 2008 едва 15 са показали, че притежават нов механизъм на действие, необходим за справяне с резистентността. 

 

Друга причина за липсата на нови антибиотици е икономическа. Фармацевтичните компании отдавна са изчислили, че антибиотиците не са доходен бизнес, защото лекуват конкретно заболяване за кратък период, а разработването им и регистрацията е скъпа процедура. Те предпочитат да предлагат лекарства за хронични заболявания, които пациентът да приема цял живот.  Само пет от най-големи лекарствени гиганта все още имат активни програми за разработване на антибиотици.

 

Какво може да направим, за да предотвратим мрачното бъдеще на супер бактерии? Чували сте го - да не се лекуваме сами и да спазваме предписания период за прием на даден антибиотик.  Медиците припомнят, че лечението на вируси не става с антибиотици! Европа е забранила употребата на антибиотици за засилване на растежа на животните, тъй като също допринася за устойчивост (но практиката продължава в много части на света, особено в рибните ферми).

 

Антибиотиците са ценни медикаменти. Има дори предложения, че те трябва да бъдат много по-скъпи - като цената на нови лекарства срещу рак, за да могат да се използват по подходящ начин.

 

И един лъч на оптимизъм. Антибиотиците, с които разполагаме днес, са били открити като странични продукти на растежа на бактерии. Като се има предвид, че учените са култивирали по-малко от 1% от бактериите на нашата планета, то вероятно има още много потенциални решения срещу бактериалните инфекции.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://ciencia.nasa.gov/
Предишна статия
Универсалната болест – когато боледува клетката

Универсалната болест – когато боледува клетката

Следваща статия
Как да удължим живота си с по-дълги връзки за обувки. Запознайте се с теломерите

Как да удължим живота си с по-дълги връзки за обувки. Запознайте се с теломерите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар