Блог

Универсалната болест – когато боледува клетката

Универсалната болест – когато боледува клетката

Следващият голям напредък в областта на здравеопазването ще се определя от това, което хората са готови да направят сами за себе си. Въпреки това, желанието е само част от уравнението, а другата част е разбирането как да го направим.  Колкото разнообразни и сложни да изглеждат болестите, те всички са резултат от неправилно функциониране на клетките.  Така се  оказва, че всички  боледуваме от едно заболяване – на клетките. Огромната пандемия на хронични и дегенеративни заболявания се характеризира със сложни невро - имуно - хормонално - стомашно-чревни смущения , но зад „сложността” всички болести се случват на молекулярно и клетъчно ниво.

 

За привържениците на този „клетъчен” подход  има само едно заболяване и има само две причини за него: дефицит и токсичност. Това означава, че на клетките им липсва нещо, от което имат важна нужда, или са изложени на вредно влияние. Така хилядите различни заболявания , които изпитваме, са просто ефектите от хиляди комбинации от недостатъци и токсичност, действащи чрез взаимодействието на наследените гени, околната среда, както и нашите вярвания, мисли и емоции.  Ето някои от най-честите причинители на  клетъчни „повреди”, които са общи знаменатели на болестта:

 

Съотношението натрий : калий.  Минералите са от решаващо значение за клетъчната функция, но те трябва да бъдат в баланс. Диетата на нашите предци е била в здравословно съотношение натрий / калий 1:4. Сегашното съотношение е обърнато  4:1, в резултат на твърде много сол в преработените храни  и твърде малко пресни плодове и зеленчуци. Клетките функционират като малки батерии с електрически заряд, създаден от разликата в количеството на калий в клетката и количеството на натрий отвън. Чрез промяна на съотношението на натрий / калий в нашата диета , се поврежда "батерията на живота”. Най-богати на калий са картофите, бананите, сушените сини сливи, стафидите и кайсиите.

 

Друг общ знаменател на болестта е ненормална клетъчна  киселинност. Нормалното рН ниво на кетката е 7.4; поддържането му е критично. Ако вашите клетки стават твърде киселинни или прекалено алкални, някои функции са потиснати и други подсилени. Според публикации, ракът е болест, чието развитие се ускорява от киселинността на телесните течности. Раковите клетки се развиват по-добре от нормалните клетки в кисела и бедна на кислород извънклетъчна течност. Обобщено може да кажем, че зрелите плодове и зеленчуци, както и някои билки са алкализиращи. Подкиселяващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки.

 

Неправилно изграждане на клетъчните мембрани е друга често срещана причина за заболявания. Всичко, което влиза или излиза от клетката, трябва да премине през мембраната- която служи като „портиер” или филтър.  За да се предотвратят заболявания , милиардите нови клетки , които създаваме всеки ден, трябва да бъдат конструирани с подходящи строителни материали . Растителните и хидрогенирани масла, общи за нашата диета, са грешни строителни материали. Исторически съотношението на омега -6 и омега - 3 масла в нашата диета  е било 1:1.  Днес то е в нездравословно съотношение 20:1.

 

Общото за почти всички болести е процес, наречен възпаление. Възпалението генерира свободни радикали, които увреждат клетъчните мембрани, ДНК и процесите в клетката. Резултатът е стареене и болести.  До голяма степен причината за скритите възпаления се крие в храната.  Диетата, богата на мазнини, води до увеличаване на обема на мастните клетки в тялото – адипоцитите. Това от своя страна е съпроводено от промяна и във функционирането им – започват да отделят вещества, които стават причина за тъканното възпаление.

 

Съвременният живот ни среща с отрови още преди да сме се родили. Сред многото токсини от бита, които могат да преминат от майката на детето са  живакът и флуорът.  Антибиотиците пък  променят микробния баланс в стомашно-чревния тракт , което води до каскада от събития с унищожителен ефект. Стомашно-чревният тракт действа като втори мозък, който автономно контролира имунната система. Промяна на баланса на микроорганизмите в червата променя неговата химия , което засяга както нервната, така  и имунната система.

 

Знаейки, че болестта е резултат от неправилно функциониране на клетките и разбирането на това, което ги уврежда, може да ни помогне да се преборим със заболяванията, твърдят редица съвременни учени. Важно е да се стараем да предоставяме на клетките, това от което се нуждаят и да избягваме токсините. Прости правила, които лесно се спазват чрез информираност, разумна диета и здравословни навици.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://tech.ihned.cz/
Предишна статия
Ексклузивна оферта – профилактичен преглед за 0.00 лв. в Дентална Клиника Д-р Недялкова!

Ексклузивна оферта – профилактичен преглед за 0.00 лв. в Дентална Клиника Д-р Недялкова!

Следваща статия
Смъртоносно бъдеще без антибиотици

Смъртоносно бъдеще без антибиотици

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар