По-скъп от злато, най-скъпата подправка на света – това се все определения за загадъчния и лековит шафран. Добива се от шафрановия минзухар и съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, както и неетерични съставки като зеаксантин и лекопен, които правят подправката изключително полезна, а не само вкусна.
Древните цивилизации като египетската познавали добре лечебните свойства на безценния шафран и използвали билката не само като подправка за фараоните, но и при безсъние, депресия, уплаха, астма, влажна кашлица, стомашни болки, киселини и суха кожа.
Силата му е толкова голяма, че премахва болки при месечния цикъл и действа оздравително при преждевременна еякулация.
Съвременни изследвания сочат, че шафранът има дори противоракови и антимутагенни свойства и подсилва ефектите на имуномодулатори и антиоксиданти. Отвара от шафран се използва за мощно средство в борбата с депресивни състояния, тъй като съдържа големи количества ликопен.
Шафран съдържа и вещества, много близки до наличните в ретината на човешкото око, което превръща билката в лек за очите като забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината. Чай от шафран е много полезен за сърдечно болни, тъй като намалява натрупването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове и предпазва от атеросклероза. Той се приготвя от 3-4 щипки шафран, които се пускат в съд с топла вода и престояват 15 минути. По този начин се освобождават етеричните масла. След това тази отвара се залива с вряла вода и чаят от шафран е готов.
Свързани статии:
Автор: lechitel.net
Коментари