Булгурът е най-обикновена пшеница, но бланширана на пара, изсушена и натрошена. Вече готова прилича на кускус. Той е присъствал в кухните на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е консумиран в почти цяла Европа и Америка. А за полезните му свойства се знае от векове насам.
Булгурът е богат на въглехидрати, фибри, правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто ви. Само в 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, протеините са 12,3%, а мазнините 1,33 г.
Що се отнася до минералните вещества и витамините, булгурът е голям източник накалций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и не на последно място аминокиселини.
Съхранението на булгура става в добре затворен с капачка съд.
Той е част от редица месни и вегетариански специалитети, салати и дори може да се използва за закуска, подсладен с лъжица мед, сушени плодове, кисело мляко и ядки.
Универсалният вкус на булгура го прави идеално самостоятелно ястие, но може да се допълни и с пържени или варени яйца, пилешки бутчета, телешко, свински ребърца, риби и морски дарове.
Булгурът успешно се съчетава с всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и различните зеленчуци и кореноплодни като картофи, моркови, пащърнак, целина. Той е пълноценен хранителен продукт, който заема важно място в традиционната българска кухня, предимно като заместител на ориза.
Интересно е, да се знае, че съществува и соев булгур, които представлява високо протеинова хранителна добавка към тестени изделия и печива, която служи за подобряването на вкуса им.
Булгурът е богат на аминокиселини, които участват в изработването на колаген, който прави кожата ни гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, която помага на тялото да се избави от токсините и мастните натрупвания.
Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Ако редовно консумирате булгур, можете да понижите високото кръвно налягане и да подсилите имунитета си, а фибрите помагат при проблеми с обмяната на веществата.
Свързани статии:
Тайните на древната българска кухня
С канела сваляте кръвната захар и кръвното
Автор: zdravedae.com
Коментари