В становище на правителството солта все още се счита за вредно вещество, което хората трябва да избягват, за да се защитят срещу хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, по тази широко обсъждана тема, науката има различно мнение, подкрепено с достоверни научни изследвания, сочещи солта като защитник на здравето на сърцето, а не като нещо, което да го разрушава.
Идеята, че солта е лоша за нас, беше първоначално само една хипотеза, но тя някак си стана неоспорим факт около 1972, когато някои федерални агенции решиха агресивно да клеветят солта. Тези агенции дори отидоха толкова далеч, че стартираха „образователни“ програми относно вредите на солта, които в крайна сметка успяха да подведат общественото мнение.
Около 50 години по-късно тази хипотеза се разпада. Дори The New York Times (NYT), който често подкрепя решенията на агенциите, публикува статия през 2011 г., излагаща мита „солта е лоша“, като теза, нуждаеща се от сериозна реформа. Статията обяснява, че кохорта от публикувани изследвания подкрепят идеята, че солта е действително полезна за здравето.
Ако консумирате само количеството сол, препоръчано от правителството, ще бъдете в много лошо здравословно състояние.
Противно на общоприетото схващане, науката никога не е окончателно доказвала, че солта предизвиква хипертония. Няколко зле проведени проучвания са направили слаби корелации между консумацията на сол и сърдечни проблеми и просто както „скептиците“ винаги силно лаят, корелация не е равно на причинно-следствена връзка.
Някакси тази корелативна хипотеза е тласък зад кампаниите на правителството срещу солта. Много зле информирани лекарите все още предупреждават пациентите си да не консумират твърде много сол и да не обръщат внимание на съвременната наука, която всъщност подсказва, че солта е едновременно безопасна и ползотворна.
„Макар, че преди време, доказателствата просто не успяха да докажат, че солта е вредна, доказателствата от проучвания, публикувани през последните две години всъщност подсказват, че ограничаването на солта, която ядем може да увеличи вероятността от преждевременна смърт“, пише Гари Taubes за NYT.
„Казано просто – ако трябва да се яде по-малко сол, както американското министерство на земеделието и CDC препоръчва, ще си навредим повече отколкото да си помогнем.“
Временното повишение на кръвното налягане, предизвикано от употребата на сол, не е задължително да е нещо лошо
Проучване от 2011 г., публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), екстраполира данни от различни изследвания чрез наблюдение и краткосрочни проучвания, разкриващи, че приемът на сол, изглежда, няма ефект върху хипертония или риск от сърдечно-съдово заболяване. Настрана от предизвикването на някои промени в систоличното кръвно налягане, които може да се очакват, е установено, че висок прием на сол не трябва да предизвиква безпокойство по отношение на здравето.
Друго проучване, публикувано през същата година в Международния вестник на медицината (IJM) стигна до подобни заключения, отбелязвайки, че диети с ниско съдържание на сол, препоръчани от федералното правителство, може действително да бъдат вредни. Друго проучване, публикувано в The Lancet, установи, че диета с ниско съдържание на сол увеличава риска от смърт.
„Ограничението на сол генерира други, понякога нежелани реакции, включително повишаване на инсулиновата резистентност, активиране на системата ренин-ангиотензин и повишена симпатикова дейност на нервите“, обяснява изследването.
Свързани статии:
Здравословните ползи на хималайската сол
Солена смърт – българска традиция!
Автор: biopogled.com
Коментари