Блог

7 причини да спите повече на лявата си страна

7 причини да спите повече на лявата си страна

Проучванията показват, че да се спи на лявата страна е най-добре. Тези, които спят от ляво на двойно легло очевидно са по-щастливи, отколкото техните десни колеги. Позицията на сън често е въпрос на удобство, както и повечето хора променят позициите си по време на сън и се събуждат в различна позиция от тази, в която са заспали. По медицински причини се препоръчва  да се спи на лявата страна и за това можете да се опитате да спите с възглавница зад гърба си, за да ви предпази от обръщане.

 

Причината не е напълно ясна. Една хипотеза твърди, че спането на дясната страна отпуска долния езофагеален сфинктер на хранопровода, между стомаха и хранопровода. Друга твърди, че спане на ляво поддържа връзката между стомаха и хранопровода над нивото на стомашна киселина.

 

7 причини да спите повече на лявата си страна

 

По-добра функция на сърцето

Един от най-важните „играчи“ на лявата страна е сърцето. Логично е, че ако спите на лявата си страна, лимфният дренаж към сърцето ще бъде подпомогнат и от тежестта, и така натовареността на сърцето, докато спите ще бъде намалена.

 

По-добро елиминиране на отпадъците

Тънките черва изхвърлят отпадъците чрез илеоцекалната клапа (ICV) от дясната страна на тялото в началото на дебелото черво. Дебелото черво пътува от дясната страна на корема до другата страна на корема, където отпадъцитете отиват в долния край на дебелото черво, намиращо се от лявата страна на тялото.

 

Спането на лявата страна позволява гравитацията да насърчи хранителните отпадъци да се движат по-лесно от тънките черва в дебелото черво чрез ICV.

 

Далакът е от лявата страна

Далакът, който е част от лимфната система, също е вляво. Далакът е подобен на гигантски лимфен възел, с изключение, че в допълнение към филтриране на лимфата, той също филтрира и кръв. Когато легнете на лявата страна, движението към далака отново се подпомага от гравитацията.

 

Още ползи

  • Пречи на матката да прилага налягане на черния дроб (който е от дясната страна на тялото).
  • Има ползи за кръвообращението.
  • Подобрява притока на кръв към плода, матката, бъбреците.
  • Отнема напрежение от гърба, което може да облекчи типично свързани с бременност болки в гърба.

 

Забележка

Ако имате хронична сърдечна недостатъчност или сте имали сърдечен пристъп, спане на дясната страна (вместо вляво) може да бъде препоръчано от Вашия лекар. Спането на дясната страна, може да намали сърдечната честота и кръвното налягане. Спане на лявата страна, може да има отрицателен ефект върху симпатиковата нервна дейност (което включва сърдечната честота и кръвното налягане).

 

Свързани статии:

Спането на светло може до доведе до напълняване

10 хитрини за наистина здравословен сън

Здрав сън с голо тяло

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
2 минутна детокс напитка, която ви освобождава от всички токсини в тялото

2 минутна детокс напитка, която ви освобождава от всички токсини в тялото

Следваща статия
Дяволски нокът: 8 здравни ползи от тази невероятна билка

Дяволски нокът: 8 здравни ползи от тази невероятна билка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар