Блог

30-дневен разтоварващ режим след тежките трапези

30-дневен разтоварващ режим след тежките трапези

Тежките коледно-новогодишни празници вече свършиха и няма начин да не са оставили своя товар върху вас. Но за всяка болка си има и лек. Може да си направите трийсетдневен разтоварващ режим нахранене. Не се подлъгвайте да започвате драстична диета, вместо да помогне тя може да навреди на организма ви. Освен това след края на такава диета тялото бързо връща изгубените килограми. Затова преминаването към новия начин на хранене трябва да е бавно и постепенно.
През ден първи – увеличете движението. Целта е да се ускори обмяната на веществата. Интензивното ходене, карането на колело, дори тренировките във фитнеса са на ваша страна в борбата за изгаряне на поне част от излишните калории.

 

Специалистите препоръчват през 2-я ден да започнете да си водите дневник, в който да вписвате всичко, което сте яли, но също така и колко време сте посветили на движение. Хубаво е да препрочитате това, което сте написали и също така кои са храните, от които трябва да се лишите и как да се натоварите физически.

 

Ден трети посветете на това да уточните спешните си ангажименти за целия месец. Добре е да се посветите на различни дейности, които отклонят вниманието ви от хладилника.

 

Пиенето на вода и всякакви течности е много важно за организма. 8 чаши дневно са минимумът – особено за хората, които са се посветили на свалянето на килограми.

 

През 5-я ден храненето е много важно. Добре е организмът да поема храна 3 пъти дневно, без да се включват междинните похапвания. Лишаването на организма от храна, само ще забави обмяната на веществата, и ще го накара да премине на авариен режим, което ще доведе до изгарянето на по-малко калории, като в същото време ще трупа повече в резерв. Така ще се получи обратен ефект – няма да отслабвате, а ще пълнеете.

 

Ден шести – увеличете плодовете и зеленчуците, в които има целулоза. В тях има по-малко калории и мазнини, но създават чувство за ситост.

 

Важно е през седмия ден да ядете винаги, когато усетите глад. Послушайте вашия стомах, той знае най-добре, а не разумът. Нормално е да имате потребност да хапвате на всеки 2-3 часа.

 

През осмия ден трябва да внимавате какви продукти използвате – ябълка с парче обезмаслен кашкавал или малко количество овесени ядки.

 

Деветия ден не е нужно да отбягвате отделни ястия, просто консумирайте малки порции.

 

Десетият ден от диетата е важен. Тогава не консумирайте алкохол, защото той засилва апетита и натоварва организма с калории. Единственото нещо, което може да си позволите, е разредено вино с минерална вода.

 

От единадесетия ден можете да започнете да стягате мускулите в областта на ръцете, краката, корема и ханша. За да се случи това, специалистите препоръчват да се изпълняват силови упражнения минимум 2 пъти в седмицата.

 

Интересен трик може да използвате през 12-я ден. Обуйте тесни дънки или права пола, които ще ви припомнят в точния момент, че не трябва да посягате към парчето торта.

 

Тринадесетият ден може да прекарате, като по време на хранене си пуснете спокойна музика, която ще помогне да дъвчете по-бавно.

 

Ден 14-ти – съветът на специалистите е да започнете обяда със супа! Различни проучвания са достигнали до извода, че постната зеленчукова супа притъпява чувството за глад, а и калориите в нея са малко.

 

Ден 15-ти – не се напрягайте и не си поставяйте за цел да смъкнете килограмите за 5 или 10 дена.

 

Диетолозите съветват да замените през 16-я ден нормалните чинии, в които се храните с десертни и това несъмнено ще помогне да започнете да приемате по-малко храна.

 

През 17-я ден си купувайте само най-необходимото и гответе за определения ден. Така няма да има изкушения в хладилника.

 

Ден 18-ти – ако почуствате глад, просто изпийте една чаша вода и това ще ви засити за известно време.

 

Ден 19- ти – излъжете вкусовите си рецептори. И тук има трикове за тези, които не са любители на нискокалорична храна. Добавете плодове и зеленчуци с розов или оранжев цвят. Доказано е, че тези цветове правят храната по-привлекателна.

 

Ден 20-ти – позволете си да хапвате плодове и зеленчуци между отделните хранения.

 

През 21-я ден изяжте два портокала, които ще ви създадат усещането за ситост много по-бързо от портокаловия сок, нищо че съдържат еднакво количество калории.

 

През 22-я ден можете да бъдете капризни. Внушете си, че любимата ви храна не е толкова хубава, както преди и се откажете от нея.

 

Ден 23-ти е моментът, в който трябва да започнете да казвате: “Благодаря, но не искам повече!”

 

От 24-я ден спете не по-малко от 8 часа в денонощието. Диетолозите смятат, че умореният човек се нуждае от повече храна, за да възстанови силите си в сравнение с добре наспалия се.

 

През 25-я ден не е необходимо да си забранявате любимото сладкото. Угодете си с с малко парче торта. Спазвайте баланс – вечеряйте със салата от зеле и моркови и парче риба – може да е скумрия, бяла или филе от сьомга.

 

През 26-я ден търсете храни, които са с понижено съдържание на мазнини.

 

През 27-я ден мийте зъбите след всяко хранене. Интересното е, че след тази процедура дълго време човек не изпитва потребност от храна.

 

През 28-я ден не консумирайте майонеза и не яжде салати, в които има майонеза. Използвайте лимон и малко количество зехтин.

 

На 29-я ден не е препоръчително да влизате в магазини за хранителни стоки, стойте далеч и от кухнята. Доказано е, че колкото по-рядко човек вижда храна, толкова по-малко ще му се яде.

 

Пийте фрешове и яжте повече плодове и зеленчуци. Ядките също може да ги консумирате, но сурови- не се препоръчват печени. За да имате стимул, представете си как добре ще изглеждате в рокля с един номер по-малък от вашия или просто се влюбете!

 

Свързани статии:

Как да оцелеем по време на празниците?

Правила за здравословна вечеря

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да формираме правилно желанията си към Вселената

Как да формираме правилно желанията си към Вселената

Следваща статия
Защо полезната шопска салата вече се смята за вредна?

Защо полезната шопска салата вече се смята за вредна?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар