Блог

Седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия

Седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия

Всеки се опитва да се прави правилен избор, когато става въпрос за хранене. Сред толкова голямо разнообразие от храни и теории понякога обаче е трудно да се ориентираме. Поради тази причина се уповаваме на мнението на експертите. Те обаче често са обвързани с една или друга индустрия и понякога обслужват чисто финансови интереси.

 

Напоследък науката оборва все повече от митовете за това какво е добре да се яде и какво не. Представяме ви седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия.

 

1. Яйцата не са здравословна храна. За съжаление напоследък все повече натурални храни се „демонизират“. Най-добрия пример са именно яйцата - твърди се, че те съдържат холестерол, които увеличава риска от сърдечни болести. Наскоро обаче бе доказано, че количеството холестерол в храната не влияе правопропорционално на холестерола в кръвта след консумирането й. Всъщност яйцата увеличават „добрия“ холестерол и не носят риск от сърдечни заболявания. Още по темата вижте в статията ДА на холестерола!

Всъщност яйцата са една от най-добрите храни – те са богати на различни хранителни вещества и имат уникални антиоксиданти, които са полезни за очите. В сравнение с тестените изделия те са истинска храна за отслабване.

 

2. Наситените мазнини са вредни за здравето

Преди няколко десетилетия сърдечните заболявания започнаха да нарастват главоломно. Тогава науката обясни тази тенденция с повишения прием на мазнини. За съжаление това решение бе взето въз основа на непълни и неправилно проведени изследвания и преследваше определени политически и финансови цели. И така една недоказана теория се превърна във общоприето вярване.

 

През 2010 г. бе проведено ново вече много по-сериозно проучване сред 347 747 човека. Резултатите? Няма абсолютно никаква връзка между приема на наситени мазнини и сърдечните заболявания.

 

Изводът: месото, кокосовото масло и кравето масло са по-скоро полезни отколкото вредни.

 

3. Всички трябва да се храним основно със зърнени храни. Развитието на земеделието се случва доста късно в човешката история – през изминалото оттогава време гените ни не са се променили. Всъщност зърнените храни отстъпват доста по съдържание на хранителни вещества пред да речем зеленчуците. Зърнените храни са богати и на фитинова киселина, която пречи на червата да абсорбират минералите, съдържащите се в тях.

В допълнение най-често използваната от хората зърнена култура в момента е пшеницата. Тя обаче е отговорна за множество проблеми със здравето – какви по-точно вижте в Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

 

4. Храните, които не съдържат мазнини са добри за здравето. Знаете ли какъв е вкуса на храната без мазнини? Като на тебешир. Производителите естествено знаят за това и поради тази причина добавят други вещества, за да компенсират вкуса в храни бедни на мазнини. Сещате се, че обикновено това са захар, глюкозо-фруктозен сироп и изкуствени подсладители като аспартам - вижте Още шокиращи факти за аспартама.

 

5. Трябва да ядете малки количества храна, поне няколко пъти на ден. Направен е следния експеримент – на две групи хора са дадени еднакви количества храна. Едните трябвало да я хапват често и по малко, а другите по-рядко. Оказало се, че това не довело до някакви големи различия в метаболизма на двете изследвани групи.

 

Като се замисли човек не е натурално стомахът ни да е пълен непрекъснато с храна. Когато хората са живели по близо до природата не са се хранили толкова често колкото днес. В допълнение може да се каже, че когато не ядем известно време в тялото ни започва клетъчен процес, наречен автофагия, чрез който организмът се чисти от токсини. Това разбира се не означава, че е добре да се храним само един път на ден, но да оставаме гладни от време на време всъщност е нещо хубаво.

 

6. Най-големият прием на калории трябва да е от въглехидрати. Според общоприетата теза всички трябва да ядат храна бедна на мазнини и богата на въглехидрати. Според пирамидата, която всички сме виждали, човек трябва да яде основно захари и зърнени храни и много по-малко „мазни“ храни като да речем яйца и месо.

 

Оказва се, че подобно хранене не се отразява добре на човешкия организъм и дори е опасно (за справка вижте огромното нарастване на диабет и сърдечни заболявания). Наскоро дори са правени проучвания, които доказват емпирично, че е по-добре да ядем храни богати на мазнини и бедни на въглехидрати, отколкото обратното.

 

7. Богатите на мазнини храни ви правят дебели. Има някаква логика, че ако ядем мазнини те ще се трупат върху собствените ни мазнини. Нещата обаче не са толкова прости. Въпреки че мазнините имат повече калории на един грам отколкото въглехидратите или протеините, диетата богата на мазнини не ви прави дебели.

 

Е, диета богата на въглехидрати и мазнини ще ви направи дебели, но за това НЕ са виновни мазнините. Проблемът тук идва от въглехидратите – и по точно от вида им. Ако те са бързоусвояващи се като тестени и сладки неща, приемът им кара инсулинът ви да се вдига много бързо, за да изчисти глюкозата от кръвта (ако не го направи мозъкът ви ще „преяде“ – т.е. ще изпаднете в хипергликемичен шок). Изчистването се изразява в натрупването на излишъка в мастните депа на клетките.

 

Още:

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Още шокиращи факти за аспартама

Приложения на содата, за които може би не сте чували

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
Източник: authoritynutrition.com
Предишна статия
Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

Следваща статия
Дерматологът доц. Жана Казанджиева съветва кои са най-добрите методи за премахване на нежеланите косми

Дерматологът доц. Жана Казанджиева съветва кои са най-добрите методи за премахване на нежеланите косми

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар