Блог

Пригответе си сами домашен ябълков оцет

Пригответе си сами домашен ябълков оцет

След близо месец ще настъпи есента – сезонът на ябълките. Пазарите ще се напълнят с полезния плод и точно тогава е моментът да си направите сами вкъщидомашен ябълков оцет. Ако пък си отглеждате ябълки, то направо е задължително да си направите от този еликсир, който помага при десетки болести.

 

Натуралният домашен ябълков оцет се приема вътрешно и се прилага и външно.

 

Той прочиства и укрепва кръвоносната система, води до отслабване, тъй като топи мазнините в кръвта. Вътрешно и външно приложен полезният домашен ябълков оцет мори всякакви гъбички, а така също топи камъни в жлъчката и бъбреците, помага при стомашни неразположения. Външно полезният домашен ябълков оцет се прилага много успешно при артрит и шипове.

 


Полезният домашен ябълков оцет се приготвя като 10-литров съд се напълва до половината с нарязани ябълки, върху тях се посипват 200 грама захар и съдът се допълва с вода. Ако нямате толкова голям съд, може да си направите същата процедура и в 5-литрови буркани, като на всеки буркан се слага по 100 грама захар. Съдовете се покриват с тензух, за да може полезният домашен ябълков оцет да ферментира. След това се оставя на слънце за месец и половина. След този период оцетът се прецежда, а ябълките се изхвърлят. Съдовете отново се покриват с тензух, а когато се образува т.нар. гъба, оцетът е готов за консумация. Следва поредното прецеждане, след което се оставя няколко дни течността да се утаи и да стане напълно бистра. Полезният домашен ябълков оцет се прелива внимателно в бутилки и се съхранява на хладно.

 

Свързани статии:

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

9 невероятни приложения на ябълковия оцет, които просто трябва да знаете

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
wisegeek.com
Предишна статия
Какво не знаем за черния чесън?

Какво не знаем за черния чесън?

Следваща статия
Есенни салати като енергиен тоник

Есенни салати като енергиен тоник

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар