Блог

Пригответе си мурсалски чай за здраве и дълголетие

Пригответе си мурсалски чай за здраве и дълголетие

В Родопите – най-прекрасната и вълшебна българска планина, растат хиляди полезни лечебни растения и билки, тя е източник и на зелената родопска глина и минерала зеолит. Но един от най-прочутите чада на Родопа планина е прословутия и много лечебенмурсалски чай. Ако сте си купили или отгледали, набрали и изсушили, то няма нищо по-хубаво в студените вечери да си приготвите чаша дъхав и полезен мурсалски чай с лъжичка чист пчелен мед.

 

Неслучайно казват, че във всеки дом трябва да има китка мурсалски чай, който да зарежда хората в него със своята положителна енергия и да му влива здраве и дълголетие.

 

Чудодейният мурсалски е една от най-полезните билки, която е позната на родопчани от столетия. А се знае, че именно в Родопите живеят най-много столетници на глава от населението. Билката мурсалски чай има силно тонизиращо действие, той действа укрепващо, прогонва анемията и предпазва от микроби, бацили и вируси. Билката също така има и противовъзпалително действие. Знае се, че полезният мурсалски чай намалява високото кръвно налягане, с което сваля риска от сърдечно-съдови болести като инфаркт и инсулт.

 

Не е за подценяване, че мурсалски чай предотвратява развитието на ракови клетки и е мощен щит пред развитието на атеросклероза. Доказано е, че мурсалски чай е пълен с антиоксиданти и заради това той има силата да пречиства организма. В него има големи количества желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

 

В полезния мурсалски чай са открити голямо количество флавониди, танини и етерични масла.

 

Чаша мурсалски чай лекува кашлица, бронхит, настинка. Той помага и на отделителната система. Особено добре въздейства на пикочо-половата система, при възпалена простата, помага при чернодробни и бъбречни заболявания. Преди години мурсалски чай доби славата на мощен афродизиак, заради което за малко да бъда унищожен от мераклии да си го наберат.
Мурсалски чай се приготвя като едно стръкче от билката се поставя в 250 милитра прясна вода, която се загрява до кипене и се оставя да ври 5 минути, докато цветът на водата стане златист. Прецежда се и се пие подсладен, най-добре с лъжичка чист пчелен мед.

 

Свързани статии:

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

Урологът д-р Анатолий Аликовски: Мурсалският чай е билката на дълголетието и лекува рак

Шест доказани народни рецепти при бронхит

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Народни рецепти при камъни в бъбреците

Народни рецепти при камъни в бъбреците

Следваща статия
Безплодието: 9 заблуди

Безплодието: 9 заблуди

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар