Блог

Преборете високото кръвно с круши и картофи

Преборете високото кръвно с круши и картофи

Хората със забързани професии и ангажименти над 51 часа на седмица са потенциалните жертви на високо кръвно. Причинта, очевидна за много, е стресът. Освен него за високо кръвно допринасят застояването пред компютъра и лошото хранене. 

 


Гените също са виновни за високото кръвно. Проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, подчертава, че ако имате хипертоници в рода си, трябва редовно да следите стойностите си и да не се колебаете да идете на кардиолог. Модерните апарати позволяват човек сам да проверява систолното и диастолно налягане или - както са известни, горната и долната граница на кръвното. За оптимално кръвно се смята това с показатели 120/80. При 140/90 вече сте в гранично състояние към високо кръвно.  


 
Най-добрият му регулатор се оказва движението. Поне 40 минути движение на ден трябват, за да пазите съдовете си здрави. Диетата също е важна. И, за да се пазите от хипертония, проф. Торбова препоръчва да е богата на плодове и зеленчуци. В менюто задължително трябва да има храни, богати на калий - като круши и картофи.



Този елемент е защитник номер 1 на кръвоносните съдове и сърдечния мускул. На калий са богати и всички сушени плодове - сини сливи, стафиди, банани, уточнява проф. Торбова. Така че - пийте от народния компот ошав. Суровите плодове и зеленчуци пък са богати на фибри и антиоксиданти, които са превенция срещу лошия холестерол. Учени от Центъра по хранене в Белтсвил, щата Мериленд, са установили, че менюто с влакнини сваля между 3 и 7 пункта от кръвното.



Затова наблягайте на пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки, зеле, бял боб, леща и зелена салата, съветват учените. 

 

Свързани статии:

 

Рецепта чудо за сваляне на високо кръвно налягане


Рецепта за високо кръвно на проф. Мермерски


Как високото кръвно поврежда мозъка и паметта

 

Източник: Здравница

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 10 народни рецепти срещу грип

Топ 10 народни рецепти срещу грип

Следваща статия
Топ 10 чудодейни храни за отслабване

Топ 10 чудодейни храни за отслабване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар