Блог

Половината от световното население късогледо до 2050 г.

Половината от световното население късогледо до 2050 г.

 

До 2050 г. 49,8%  от световното население ще бъде с миопия според нова статия от списание "Офталмология". Освен това се оказва, че най-вероятно и други 9,8% ще имат високо късогледство, което е по-тежка форма на заболяването, която повишава риска от глаукома, отлепване на ретината, както и други очни усложнения. 

 


Късогледството е състояние, при което се наблюдава несъразмерна, силно пречупваща рефракция, при която след пречупването си успоредните лъчи се събират пред ретината. Това води до ясно виждане на близко разположени обекти и нарушено фокусиране на обекти, разположени на разстояние. Медицинският термин за късогледство е миопия.

 


Миопията е най-често срещаното нарушение на рефракцията. Нейното възникване се обяснява с взаимодействието на генетични фактори и фактори на околната среда. Късогледството е заболяване, засягащо голяма част от населението в развитите страни. От късогледство могат да бъдат засегнати както малки деца така и възрастни индивиди.

 


„Не е малко нещо да се направи такава прогноза като тази. Кога за последен път сте чули за предсказание, което е свързано с общественото здраве, което засяга 50% от населението на света?“, споделя д-р Ковън Найду, съавтор на изследването, пред Huffington Post Австралия. „Това е истинска глобална здравна криза, и се среща рядко, независимо дали живеете в Африка или Австралия, ще има огромни последици“, казва той.

 


Защо експертите проектират такова драстично увеличение? Всичко се свежда до две причини: прекарваме по-малко време на открито и повече време правим неща, които ни карат да се взираме в компютърните екрани и да четем от нашите телефони. Авторите на списанието отбелязват, че тези тенденции ще продължат като урбанизацията и развитието ще се увеличат в целия свят.

 


В САЩ късогледство е във възход през последните няколко десетилетия. През 2009 г. проучване на Журнала на американската медицинска асоциация „Офталмология“ съобщава, че между началото на 1970 г. и началото на 2000 г., броят на случаите е нараснал с 66%.

 


В светлината на прогнозите за 2050 г. Марк Жакуо, клиничен директор на LensCrafters, публикува изявление, което трябва да напомня на всички да бъдат в крак с грижите за очите си: „По-важно е от всякога очните прегледи да се превърнат в широкообхватен и незаменим компонент от рутинното здравеопазване „, споделя той.

 

Свързани статии:

 

Синеоките по-често страдат от късогледство

 

Слънчевата светлина е ДОБРА за очите ви! Намален риск от късогледство, свързан с повече време на открито

 

Д-р Анна Петкова: един на всеки шест българина е късоглед

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
30-дневно Предизвикателство За Пиене на Вода

30-дневно Предизвикателство За Пиене на Вода

Следваща статия
Бразилският орех - вълшебната ядка

Бразилският орех - вълшебната ядка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар