Блог

Бразилският орех - вълшебната ядка

Бразилският орех - вълшебната ядка

 

Дървото на уникалната ядка бразилски орех се нарича Бертолетия - Bertholletia excelsa (в някои източници - bertolletsiya) и е кръстено на великия френски химик Клод Бертолетия. То достига височина от 50-60 метра и обиколка от три метра, а плодовете му, за "удобство", се намират на самия му връх.

 

 

Бертолетията живее около 500-700 години, а започва да дава орехови плодове от дванадесетата си година. Събиране на орехите от този гигант, както сами разбирате не е лесно както от нашите орехови и други дървета, но за радост на местните жители, узрелите орехи сами падат на земята. Поради този факт испанските колонизатори са нарекли хранителния бразилски орех „дар от Господа от небето.“

 

 

Орехите се съдържат в плодни шушулки с твърда обвивка, всяка, от които е с тегло около 2,5 кг., едно дърво дава до 300 такива плодни шушулки. Във всяка една от тях се съдържат по 15 ореха, всеки в своя собствена кожа, която съдържа вредното вещество афлатоксин.

 

 

Черупката на орехите е много тънка, но и много здрава, затова, за да извлечем лакомството трябва да се строши, ако това не е станало при падането им. Това маймуните го правят много успешно върху скалите. Дървото е много разпространено  в района на река Амазонка, където очарователни животинки агути (нещо като морски свинчета) ги заравят в земята, за да се запасят с тях и после забравят къде са, но от заровените орехи израстват нови дървета.

 

 

Изкуственото отглеждане на полезния бразилски орех е икономически неизгодно, защото се получават по-малко добиви от свободно растящите дървета. В наше време основният доставчик на бразилски орехи на световния пазар е Боливия, но името му се запазва непроменено.

 

 

Хранителен състав.

 

 

Най-важните хранителни съставки на бразилски орех са белтъчините и мазнините. Мазнините стигат до 66 %, а белтъчините до 14-15 %. За разлика от бадемите, които имат 24% белтъчини, но нашите орехи са близки по показателите за мазнини и белтъчини с него. Той е богат на витамини от В групата и Е, и съвсем малко С. Съдържа още 10 важни микроелемента, флавоноиди, 18 аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, фибри.

 

 

Химически състав.

 

 

От особено значение е съдържанието на селен и магнезий в ядките. Действието на магнезия е за подобряване на функцията на сърцето, мускулите, участва в изграждането на костите, за мозъка е полезен. Неговият недостиг е причина за мускулни крампи, за появата на камъни в бъбреците, нарушава се сърдечната функция, получава се отслабване на слуха и шум в ушите.

 

 

Недостигът на селен също води до лоши здравословни състояния. Най-важната му функция е участието му в състава на един важен ензим играещ роля за подтискането на окисляването на мазнините – глутатион пероксидаза.

 

 

Друга важна съставка е аргининът – важна аминокиселина, която спомага за съсирването на кръвта.

 

 

Желязото играе важна роля за кръвта и за други процеси в тялото.

 

 

Медицинско приложение, лечебни свойства.

 

 

Бразилският орех е хранителен продукт и не може да бъде приложен като отделен лекарствен препарат. Но, е препоръчително да се използва като допълнителна терапия към някои заболявания.

 

 

Списъкът с лечебните му свойства е доста голям. Ето и основните от тях:

 

Понижава стойностите на вредния холестерол в организма;

 

Помага срещу хронична умора умора и емоционално изтощение, както и при импотентност;

 

Нормализира кръвната захар при болните от диабет;

 

Укрепва имунната система;

 

Подобрява състоянието и работата на червата, увеличава тяхната перисталтика и спомага за прочистването им, което значително облекчава пациентите по време на заболявания на нашите органи на храносмилането;

 

Понижава опасността от сърдечно-съдови заболявания, артеросклероза и катаракта;

 

Богатото съдържание на селен в бразилският орех е превъзходно средство срещу някои видове рак – най-често проявяващите се на гърдата и на простата;

 

Много е полезен за мъжкото възпроизводство;

 

Помага за образуването на хормона на растежа.

 

В козметиката.

 

 

Разнообразните полезни качества на бразилският орех го правят уникална козметична суровина, така че съвсем не е изненадващо и неговото приложение в областта на козметиката. Ще го срещнете в състава на различни кремове, лосиони, маски за кожа и коса, шампоани и балсами.

 

 

Основно се използват мазнините, които бразилският орех съдържа за произвеждането на масло от него. То се използва като основа на козметичните продукти.

 

 

Това масло защитава клетките от изсушаване, измръзване, от всякакви вредни атмосферни влияния и от ултравиолетовите лъчи.

 

 

Съдържанието на тиамин в бразилският орех е незаменимо средство както за подхранване и подмладяване на кожата, така също за лечение на различни кожни раздразнения, рани, акне и заличаване на белези след операция.

 

 

Козметика, която съдържа екстракт от този вид орех хидратира отлично кожата и има ефект на анти-стареене, което предотвратява и забавя образуването на бръчки.

 

 

Стрит на брашно, бразилският орех е отличен ексфолиант за лице и тяло, който чисти и подхранва кожата с основни вещества необходими за нейното отлично състояние.

 

 

Маслото от бразилски орех активира растежа и подобрява състоянието на косата и ноктите.

 

 

С какво е различен – особености.

 

 

Определен като „Супер храна”, бразилският орех е изключително полезен и питателен. Той се състои от 60% мазнини и 20% протеини.

 

 

Съдържа много микроелементи като магнезий, желязо, фосфор, калий и селен, които влияят на някои от основните и жизненоважни биохимични реакции в организма.

 

 

Изключително ароматен е, поради което се използва също като готварска подправка.

 

 

Селен.

 

 

Бразилският орех е богат на съдържание на селен, който играе важна роля за здравето на човека. Недостигът на това вещество може да възпрепятства евентуална бременност, увеличава риска от инфекции, води до хормонални дисфункции, от които страда особено много щитовидната жлеза. Много силен антиоксидант.

 

 

Селенът участва в осъществяването на различни биохимични реакции в клетките на нашият организъм, където се образуват няколко изключително важни за човешкото тяло протеини. Това са: Селенопротеин Р; Селенопротеин W и Йодитиринин-5’дейодиназа.

 

 

Полза: Рак.

 

 

Важна роля в борбата с рака играят антиоксидантите и Омега-6 мастни киселини, които този вид орех съдържа, защото подкиселяването на организма може да провокира развитието на различни тежки заболявания, включително и рак.

 

 

Затова е добре да включите бразилският орех във вашето ежедневно меню като една отлична профилактика с цел предпазване от тежко заболяване.

 

 

Имунитет.

 

 

Селенът, който се съдържа в бразилският орех участва в образуването на ензими, които убиват чуждите клетки. По този начин се укрепва нашата имунна система и се предотвратява развитието на различни инфекции.

 

 

Хормони.

 

 

Важна роля за поддържането на нормални нива и хормонален баланс в човешкото тяло играе ензимът Йодитиринин-5’дейодиназа.Той се произвежда от бъбреците и черния дроб. Неговото образуване е невъзможно без селен, който лесно можем да набавим в нашия организъм, като консумираме бразилски орех.

 

 

Тъй като стимулира образуването на хормона на растежа, е добре полезните ядки да бъдат включени в ежедневното меню на децата и подрастващите.

 

 

За мъже.

 

 

Бразилският орех стимулира половата функция на мъжете. Използва се като афродизиак и подобрява интимния им живот.

 

 

Изяждането само на две ядки от него е достатъчно, за да ускори чувствително сперматогенезата при мъжа.

 

 

За жени.

 

 

Съдържащият се в бразилският орех селен играе важна роля за правилното развитие на плода в утробата на майката и предпазва от бъдещи патологични изменения на бебето.

 

 

Регулира правилният хормонален баланс в женския организъм и предпазва щитовидната жлеза.

 

 

Селенът също така е мощно средство за разкрасяване и забавяне процесите на стареене.

 

 

Сърдечно-съдови проблеми.

 

 

Съдържанието на естествени мастни киселини като Омега-киселините намалява лошия холестерол в кръвта и така редовната консумация на ядките на бразилският орех в много малки дози може да намали риска от сърдечно-съдови проблеми.

 

 

Бременност, кърмене.

 

 

Селенът участва в правилното узряване на яйцеклетките и предотвратява клетъчни мутации. Това помага за развиването на здрав човешки ембрион без дефекти  и вродени аномалии.

 

 

Също така този химичен елемент, съдържащ се в бразилският орех поддържа нормален хормонален баланс в организма, което допринася за правилното образуване на човешкото мляко в млечните жлези на майката.

 

 

Изчистване на токсини.

 

 

Можем да изчистим токсините от нашия организъм, като консумираме бразилски орех, тъй като съдържа на селен, който участва в образуването на важния Селенопротеин Р. Той се произвежда от главния мозък и е мощен антиоксидант, който ни предпазва от стрес и от разрушаващото действие на тежките метали.

 

 

Бразилският орех помага за правилното функциониране на чревната перисталтика и прочистването на червата.

 

 

За мускули.

 

 

Още една причина да консумираме полезните ядки на орехът от бразилия заради съдържанието на селен, е че чрез него в мускулите се произвежда важният ензим: Селенопротеин W. Той е отговорен за тяхната работа. Липсата на този протеин води до преждевременно стареене, отпуснати телесни мускули, неправилно изгаряне на калори и затлъстяване.

 

 

За отслабване.

 

 

Благодарение на съдържанието на полезни химични вещества, които влияят на понижаване нивата на лошия холестерол и поддържане на добър хормонален баланс, бразилският орех може да повлеяе за нормализиране на телесното тегло и дори отслабване.

 

 

Освен това в ядката на бразилският орех се съдържат фибри и протеини, които засищат по-бързо организма и убиват апетита, така можем да отслабнем по-лесно.

 

 

Приложение в козметиката.

 

 

Една чаена лъжичка сметана с няколко капки масло от бразилски орех правят чудеса за предотвратяване образуването на бръчки.

 

 

Маслото може да бъде добавяно към всякакви домашни маски за кожата и косата.

 

 

За кожа, коса, нокти.

 

 

Бразилският орех съдържа 60% мазнини. От тях се извлича Витамин Е. Той прави косата блестяща и еластична, а ноктите здрави.

 

 

Втрито в косата, маслото от този орех подхранва корените, стимулира растежа и придава блясък на косата.

 

 

Същото може да се направи и за ноктите Ви на ръцете и краката.

 

 

Калории.

 

 

Трябва да се внимава с количеството на дневният прием на бразилският орех, защото той е доста калоричен. Съдържа цели 682 калории за сто грама. Така че, не се препоръчва да се консумира прекалено от хора с тегло над нормата, както и от такива, които желаят да отслабнат. Но приет в подходящото количество той е безценна храна, дава сила и енергия особено на хора с тежки физически или психически увреждания.

 

 

Очи.

 

 

Уникалният бразилски орех е полезен и за предотвратяване на катаракта и общо за здравето на очите. Наличието на витамин Е, В, селен и растителни мазнини, го правят подходящ за споменатите ползи. В комбинация с други храни, той е полезен за допълване на витамините и помага за усвояване на мастноразтворимите от тях. Така например, ако в храната има витамини А и Д, които са такива, то бразилският орех помага за усвояването им.

 

 

Вреда, противопоказания.

 

 

Въпреки многото ползи за здравето, той е и вреден в големи количества като за опасна доза за здравето и живота се счита 100 г. на ден. Това е заради високото съдържание на селен в него. Той е много необходим и бразилският орех е добър източник за преодоляването на дефицитите му, но и излишъка е вреден и опасен за живота.

 

 

Ако е в рамките на препоръчаната доза за деня, няма други противопоказания, освен индивидуалната непоносимост (алергия).

 

 

Друга една възможност да се навреди на здравето е кожата на орехите, която трябва старателно да се отделя. Тя съдържа афлатоксин  – естествена отрова, която в големи количества е способна да унищожи черния дроб и да причина цироза. В търговския вид тази кожа (обвивка) на ореха е отделена.

 

 

Необходимо е да се знае, че първият знак, за пренасищане с бразилски орехи миризмата на чесън, която се излъчва от кожата (освен, ако разбира се, не сте яли чесън).

 

 

Синдромите на чернодробна токсичност са пожълтяване на очите. Други признаци за пренасищане са загрубяване на кожата и ноктите и загуба на коса.

 

 

Отровен ли е.

 

 

Бразилският орех не е отровен, но става такъв при по-големи дози, заради селенът, който е в големи количества в него. Може да се каже, че дози от 100 г. за ден са опасни и се стига до отравяне и дори до смърт.

 

 

Радиация.

 

 

В полезния бразилски орех се съдържа и малко количество барий и радий. Съдържат се в почвата, откъдето корените ги извличат както и всички други вещества, полезни и вредни. Те са радиоактивни елементи и се отделят лесно чрез дишането. Поради този факт обаче преди години се надигна кампания против търговията с бразилски орехи от Южна Америка и по-специално Бразилия и Боливия. Това е било пропаганда с политически цели против страните производители.

 

 

Йод.

 

 

Селенът в заедно с други елементи като йод, магнезий и кобалт е полезен за правилното узряването на яйцеклетките. Той също така предотвратява клетъчни мутации, и по този начин помага да бебето да се роди здраво, без дефекти и вродени аномалии.

 

 

Доза, по колко на ден.

 

 

Препоръчаната доза за възрастни е по 2 ядки на ден. Ако изядете 6-8 ядки, това прави около 544 µg (микрограма) селен и е 10 пъти над дневната доза от селен. Една средно голяма ядка съдържа 67-90 µg селен. Около 25 ядки на ден е опасната доза, при която се получава отравяне и може да предизвика и смърт.

 

 

Ако ядете по няколко или до 10 ядки на ден просто ще имате повече селен в тялото си, който ще увеличи антиоксидантната Ви активност, но не е добре да се ползва дълго време с такава доза. Тя може да се взема при възпалителни процеси и е особено полезна за това в комбинация с витамин Е.

 

 

За деца.

 

 

За деца дозата следва да е 2 пъти по-ниска от тази на възрастните. Ако включите вкусният бразилски орех в дневния хранителен прием на дете или тийнейджър в тялото му започва интензивен синтез на хормона на растежа.

 

 

Щитовидна жлеза, хашимото.

 

 

Антиоксидантното свойство на селенът, който се съдържа в коментираният бразилски орех е полезен за щитовидната жлеза като я предпазва от заболявания. Също селен дефицит води до хормонални дисфункции – страда от щитовидната жлеза. Дефицитът му може да доведе до дисфункции на хормоните на щитовидната жлеза.

 

 

Диабет.

 

 

Полезният бразилски орех понижава високата кръвна захар и холестерола, което го прави полезен за атеросклероза и диабет. Повишеният холестерол също е вреден при диабет. Поради това му свойство се препоръчва за диабетици.

 

 

Съхраняване.

 

 

Свежият бразилски орех има приятен аромат и не гранясва скоро, макар че е малко влажен. Той не се съхранява за повечко време, защото съдържа полиненаситени мазнини, които гранясват бързо на светлина и топлина. Най-добре е да ги съхранявате в хладилник в запечатана кутия. По този начин, полезните масла в бразилските орехи са запазени и могат да се съхранят до 3 месеца. Имайте пред вид, че поглъщат миризми от другите храни.

 

 

Ако ги сложете във фризера – техният период на съхранение се увеличава до 6 месеца. Също можете да ги съхраните до 2 години на сухо, тъмно и хладно място.

 

Свързани статии:

 

Бразилски орех стимулира мъжката потентност

 

Бразилски орехи – лек за акне

 

Какви храни да изберем, за да имаме кожа като от сатен

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Половината от световното население късогледо до 2050 г.

Половината от световното население късогледо до 2050 г.

Следваща статия

Содата - течният хероин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар