Блог

Още шокиращи факти за аспартама

Още шокиращи факти за аспартама

Не е новина, че аспартамът е предмет на редица дебати относно безопасността му. Подсладителят е най-известен с търговските наименования NutraSweet, Equal, Sweet One и Spoonful. Все повече независими изследвания разкриват опасностите, свързани с консумацията на аспартам, докато проучвания, финансирани от Nutrasweet индустрията твърдят, че подсладителят е безопасен. Ново изследване от Университета в Айова наблюдава над 60 000 жени, които консумират диетични напитки със съдържание на аспартам. Заключенията са, че приемът на две или повече напитки с изкуствен подсладител увеличава с 50 % риска от сърдечно заболяване. Резултатите се добавят към дългия списък с проучвания, които са показали, че аспартамът уврежда бъбреците, води до неврологични увреждания и се свързва с повишени нива на левкемия и лимфома.

 

Вероятно не знаете, че аспартамът е открит случайно, докато е разработвано лекарство за язва. Той е бил забранен два пъти от Агенцията по лекарствата и храните в САЩ, след като изследвания показват връзка между аспартама и сериозни последици за здравето, включително мозъчни тумори. Няколко дни след избирането на Рейгън за президент през 1981 година, компанията-откривател отново подава иск за разрешение за употреба на аспартама и новата администрация бързо го дава (медиите подозират голям лобистки натиск).

 

Защо употребяваме аспартам на първо място? Много от нас избират диетични напитки с надеждата да запазим теглото си или да отслабнем. Като се има предвид, че аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта, производителите са в състояние да произвеждат свои сладки храни и да ги продават като "ниско калорични". Подсладителят е включен в хиляди храни, напитки, бонбони, дъвки, витамини и дори лекарства. Но замяната на захар с аспартам не е решение, а в действителност може да бъде още по-лошо за здравето.

 

Свързани статии

Захарта – коварен убиец
Коварен лъжец за вкуса – отново за хранителните добавки
Метаболитен синдром – организмът алармира!

Факт е, че „диетичният” аспартам всъщност може да доведе до увеличаване на теглото. Това се илюстрира от две изследвания, които открили засилване на глада след консумация на изкуствени подсладители. Оказало се, че жените изпитват най-голямо увеличение на глада, след употреба на дъвка, която съдържа 0,3% аспартам, докато мъжете стават по-гладни след дъвчене на дъвка, съдържаща 0,5% аспартам.

 

Цитираното в началото изследване свързва диетичните напитки и с метаболитния синдром, тъй като изкуственият подсладител с времето нарушава естествения отговор на организма към истинската захар и това води до развитие на хипергликемия (висока кръвна захар). Нарушава се и производството на предпазващ сърцето протеин, което обяснява повишения риск от сърдечни заболявания.

 

Аспартамът може да предизвика мозъчно увреждане, тъй като при разграждането си оставя следи от метанол в кръвта. Метанолът е токсин, който уврежда обвивката на нервите и предизвиква подобни симптоми като при фибромиалгия, мигрена и множествена склероза. (Учени твърдят, че понякога диагнозата „множествена склероза”, може всъщност да е скрито отравяне с аспартам.) Метанолът лесно се метаболизира във формалдехид и стига до мозъка. Формалдехидът, който се използва като консервант в лаборатории и морги, е силен невротоксин и канцироген. Тези вещества са още по-опасни за децата, чиято кръвно-мозъчна бариера не е напълно развита!

 

Въпреки, че метанолът е изключително вреден, допустимият му прием е 7,8 мг на ден (в САЩ). Според директора на Лаборатория по храните в Университета в Аризона, когато диетичните напитки с аспартам се използват за компенсация на загуба на течности по време на тренировка и физически натоварвания в горещ климат, приемът на метанол може да надвишава 250 мг/ден или 32 пъти допустимата норма. При прием на метанол може да почувствате главоболие, шум в ушите, виене на свят, гадене, стомашно-чревни смущения, слабост, втрисане, пропуски в паметта, изтръпване в крайниците, смущения в поведението и неврит. Друг много добре познат знак за отравяне с метанол е проблем със зрението.

 

Не само метанолът е опасен в аспартама. Изкуственият подсладител е синтетична химическа комбинация, която съдържа още фенилаланин и аспарагинова киселина. Прекомерните нива на фенилаланин в мозъка намаляват на серотонина, което води до емоционални нарушения като депресия. Аспарагиновата киселина се смята за токсин, който стимулира някои неврони в тялото, докато те не умрат. По подобие на нитратите и натриевия глутамат (MSG), тя може да доведе до дисбаланс на аминокиселините в организма и да доведе до прекъсване на нормалния метаболизъм на невротрансмитери в мозъка.

 

В отговор на обществения натиск, хранителната индустрия започва да се отказва от аспартама, но консуматорите трябва да са нащрек. Опасният подсладител започва да се предлага под името Aminosweet и се представя като естествен дериватив на аминокиселина. Компания за производство на вкусови подобрители и хранителни добавки вече е разработила за PepsiCo нов подсладител - Sweetmyx. Tъй като добавката е представена като „изкуствен аромат”, тя не трябва да премине през процедура на одобрение от Агенцията по лекарствата и храните в САЩ и се представя като безопасна (дали?).

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: bestmeal.info
Предишна статия
Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Следваща статия
“Софиямед” лекува простатата с най-модерния лазер

Софиямед лекува простатата с най-модерния лазер

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар