Блог

Махнете петната от слънцето и пъпките по лицето с маска от диня (рецепти)

Махнете петната от слънцето и пъпките по лицето с маска от диня (рецепти)

Родината на дините е Африка. Навремето плодът бил заравян заедно с мумифицираните египетски фараони, за да имат те добра храна в задгробния живот. Явно още древните хора са били наясно с благотворния ефект върху организма.


 

Днес учените са доказали, че динята предпазва от подагра, регулира кръвното налягане и подобрява храносмилането. Ето защо диетолозите я препоръчват като най-добрия продукт за летните диети. Освен това тя помага и срещу прекомерното потене, при топлинен удар или лятна настинка. Освен вътрешно динята може да се ползва и външно. Приложена направо върху кожата лекува пъпките, избелва луничките и петната, които се появяват от слънцето, хидратира и така нататък.


 

За маска можете да ползвате намачканата месеста част или динения сок. В комбинация с различни други продукти могат да се приготвят евтини домашни маски за суха, мазна, чувствителна кожа и различни кожни дефекти. Смесете равни части динен сок, прясно мляко и минерална вода, и ще получите свеж и ароматен летен лосион срещу пъпки и омазняване.


 

За мазна кожа трябва да се нанесе на чисто лице, стои се с тази маска 20 мин. и след това кожата се измива със студена вода. Още по-лесен трик за мазна кожа е изцеденият динен сок да се замрази във форма за лед и всяка сутрин лицето да се обтрива с по едно кубче. Ако кожата е чувствителна, може вместо минерална вода да се сложи запарка от лайка или невен, съветват в. 24 часа.


 

За суха кожа рецептата е друга – диненият сок или каша (около 3-4 с.л.), се смесва с 1 с.л. бадемово олио или зехтин и един жълтък. По желание може да се добави 1 ч.л. мед и други масла по желание.


 

Веществата в динята предпазват човешката кожа и от вредните ултравиолетови лъчи. Затова употребата на домашен лосион с диня през лятото е превантивна мярка срещу вредния ефект на силното слънце. Заради охлаждащия си ефект той е и изпитан лек срещу изгаряния, особено смесен с малко ракия – веднага понижава температурата на кожата, без да я изсушава. Старите хора казват, че подобно действие има и сокът от краставица.


 

Друга популярна рецепта за изгаряне е смлени бадеми (предварително киснати във вода), динен сок и малко извара.


 

Слънцето причинява и неприятни пигментни петна по кожата по време на лятната почивка. Но и за тях има рецепта, пак с диня. Сокът или месестата част на кашата се смесва с един белтък. Масажът с кора от диня, а и от пъпеш също има избелващ ефект.


 

Хубавото на маските с диня е, че се усвояват лесно и попиват в кожата заради голямото съдържание на вода в нея. Всичките и козметични ефекти накуп водят до реално подмладяване на кожата – свива порите, изглажда бръчките, придава еластичност и свеж вид на лицето. А най-хубавото е, че тези помади имат универсално приложение – стават и за коса. Евтини са, лесни за изпълнение и може да се съхраняват дълго време в хладилник.


 

Още:


 

Как да се отървем от ненужните килограми с динена диета


 

Какво показва лицето за здравето ви според Аюрведа


 

Хитрини за предпазване от бръчки, които ще ви изненадат


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://aceoflifewellbeingblog.com/
Предишна статия
Изхвърлете мазнините от организма със СПА вода (рецепта)

Изхвърлете мазнините от организма със СПА вода (рецепта)

Следваща статия
http://doctiming.bg/blog/лятно-прочистване-с-отвара-от-цвекло-само-за-4-дни

Лятно прочистване с отвара от цвекло само за 4 дни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар