Блог

Лечебните свойства на нара

Лечебните свойства на нара

Един от най- екзотични лечители, който все още не е съвсем добре познат в профилактиката и в родната кулинария е нарът. Среща се като храст или дърво, което на височина достига до осем метра. Апетитните плодове на растението се характеризират с доста твърда обвивка, която обгръща безбройни жълти, розови и червени семенца. Трудно бихте забравили нежните малки зрънца, ако дори само веднъж сте били техен консуматор. От една страна заради видa им, обвързан в миналото с не малко легенди (латинското му наименование „granatum” се превежда като „зърнест” – скъпоценният алено-червен камък носи името гранат), а от друга – заради твърде различния им, открояващ се вкус. Нарът има семенца, които са известни със своето яркочервено месо, деликатно обвито в прозрачност и вкус, който приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки.

 

Нарът е обвит в мистичност плод, които според поверията се е срещал и в Райските градини. Известен е със своите чудотворни качества, познат ни още от Библията, днес той безспорно е причисляван към групата на “супер-плодовете”.

 

За родно място на натоварения с богата символика нар се смята Персия или Афганистан, но практиката е доказала като възможно отглеждането му и на родна почва. Богат по състав, нарът съдържа много микроелементи и витамини, сред които витамин C, витамините B1 и B2, както и витамин P.

 

Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол

Червените на цвят семки са съдържателни на лимонена лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Счита се, че плодът значително подобрява кислородното насищане на кръвта като така лошият холестерол се превръща в добър.

 

Около 20% захари, 9% лимонена и яблъчна киселина, фосфор, манган, магнезий, силиций, алуминий, никел, хром, мед (някъде 0,2-0,3%) калций, витамините B1, B2, B6, B12, витамин C – с най-високо съдържание, витамин P, витамин A, крие в себе си прясно изцеденият сок от нар. Освен това изобилстват багрилните вещества – огромно е съдържанието на целулоза, течни масла (витамин E) и белтъци. Нарът притежава редица лечебни свойства, които по ценност са го наредили на едно от челните места в народната медицина.

 

Запарката от нар облекчава главоболието

За тези от вас, които страдат често от главоболие, ще е полезно да знаят, че запарката от нар действа облекчаващо при подобни симптоми. Освен за главоболие, тя се използва и при болки в стомаха и стомашно-чревни разстройства. Ефектът на лечебната запарка се дължи на това, че съдържащите се в кората на нара полифеноли, те възпрепятстват развитието на дизентерийните пръчици и потискат грам-положителните бактерии.

 

Доказано е, че извлечените от нара екстракти имат спазмолитично, успокояващо действие, явяват се и като противовъзпалителен способ. Съвременната медицина не само не отрича тези факти, но те биват и подкрепени с редица проучвания, който от своя страна доказват, че редовното консумиране на екзотичния плод помага на жените за протичане на по-леко раждане.

 

Друга обоснована от науката теза е, че плодовете на нара съдържат фитоестрогени. Това са съединения, които без проблем могат да заменят дефицита на количеството на хормона естроген в женския организъм.

 

Нарът облекчава симптомите на менопаузата

Онези от тях, които редовно включват в менюто си сочния плод, би следвало да имат доста по-леко преминаващ период, свързан с настъпването на менопаузата.

 

Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабетици, както и за понижаване на телесната температура. В народната медицина например години наред е залегнало приложението на асоциирания със скъпоценен камък плод при диагнози, съпътствани от треска като ангина, скорбут, малария, анемия, кашлица, бронхиална астма, в лечебния процес на туберкулозата, при бъбречни кризи, отравяния, изгаряния, дерматит и редица други. Само 50мл. сок от нар имат свойството да помогнат на хора в прединфарктно състояние за възстановяване на сърдечната дейност.

 

Само 50 мл сок от нар помагат за възстановяване на сърдечната дейност при прединфрактно състояние

 

Още един интересен плюс, потвърден от специалистите е, че 200 мл. от наровият сок се равняват на едно хапче виагра.

 

Нарът се явява вълшебен не само в медицинските среди, но и в козметичната индустрия. Антиоксидантните му качества по естествен начин упорито работят срещу преждевременното стареене на кожата. Сокът му пък играе ролята на коректор, ако желаете да скриете лунички по кожата.

 

Нарът действа и като природна виагра

За красива коса рецептата е следната: използват се корите не на един, а на два нара, режат се на дребно, след което се заливат с литър вряла вода и за три минути се оставят на котлона. Готовата течност се охлажда и прецежда и с нея се полива предварително измитата коса.

 

Фрешът от нар може да замести специално произведената вода за уста за справяне с неприятния дъх и други проблеми на уснтата кухина.

Нарът – за красива коса и свеж дъх

 

Нищо от нара не бива да се изхвърля като излишно, защото практиката потвърждава – всичко в плода може да намери приложение в бита на хората за една или друга цел. Така например онези бели преградки, които ще видите измежду малките зрънца на нара, след изсушаване биха могли да се добавят в чаша чай.

 

Имат отлично въздействие върху нервната система, борят безсънието, укрепват нестабилния сън и облекчават стреса. В употреба влизат дори корите на дървото, цветовете и онези плодове, които узряват през есенния сезон.

 

Свързани статии:

Стабилна ерекция - какво може да обърка нещата

Диета при менопауза помага да се преживее по-лесно този труден етап от живота на жените

Мигрена или обичайно главоболие?

 

Автор: agronovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да се предпазим от камъни в жлъчката

Как да се предпазим от камъни в жлъчката

Следваща статия
3 начина за детокс на вашия дом

3 начина за детокс на вашия дом

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар