Блог

Как да се предпазим от камъни в жлъчката

Как да се предпазим от камъни в жлъчката

Много хора, особено жени след 40-45-годишна възраст получават камъни в жлъчката. Проблемите, свързани с тези образувания, са доста и никак не са за подценяване. Камъни в жлъчката представляват всъщност кристални образувания от холестерол и калций и варират в различни размери от зрънце, та чак до размерите на топка за голф. Ако имате камъни в жлъчката, това е знак, че черният дроб не се детоксикира напълно и това е много вредно за организма.

 

Може обаче да се погрижите за този проблем и да се опитате както да се предпазите от образуване на камъни в жлъчката, така и за подходящ режим, с който да се опитате да ги разбиете. Когато черният дроб и жлъчката са задръстени с камъни и отрови, те не са в състояние да отделят жлъчка ефективно, а това може да доведе до дисбаланс на жлъчни материали, които водят до образуване на жлъчни камъни.

 

 

Както вече споменахме неприятните камъни в жлъчката обикновено са комбинация от холестерол и калций. Ако тези образувания станат прекалено големи, те започват да пречат на храносмилането и може да предизвикат лека до силна болка в горната дясна част на коремната област. Тези болезнени епизоди обикновено се появяват през нощта след ядене на мазни храни. Други симптоми са подуване на корема, оригване, газове, загуба на енергичност след хранене и диария.

 

За да противодействате на опасните камъни в жлъчката, е необходима противовъзпалителна диета, за да се преустанови образуването им. Тя се състои предимно от плодове и зеленчуци, месо от животни, които се хранят с трева и здравословни източници на мазнини като зехтин, ленено масло, шарлан, конопено масло, сусамово масло и др.

 

Може да се ядат и сурови сирена от хранени с трева крави и кози, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, витамин К2 и D3. Много полезни храни за стопяване на неприятните камъни в жлъчката са ябълковия оцет, прясно изцеденият лимонов сок, комбуча, кимчи и червено зеле. Храни, обогатени с пробиотик, като – сурови млечни продукти, ферментирала суроватка и кефир, също са изключително полезни при превенцията и борбата с камъни в жлъчката.

 

Може да се прави и по един ден глад, което е изключително полезно за изчистването на черния дроб и за борбата с камъни в жлъчката.

 

Пийте пресни зеленчукови сокове и вода с лимон и се опитайте да ограничите твърдата храна до едно хранене на ден.

 

Свързани статии:

Как да се предпазим от проблеми с жлъчката

Полезни съвети при жлъчни камъни и кризи?

Бял трън – лекува чернодробни и жлъчни заболявания

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

Следваща статия
Лечебните свойства на нара

Лечебните свойства на нара

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар