Блог

Косопадът – нормален процес или болест?

Косопадът – нормален процес или болест?

Косопадът – нормален процес или болест? Ежедневната загуба на коса е нормална, но ако окапването се засили, а възстановяването е трудно или невъзможно, говорим за косопад и трябва да потърсим медицинска помощ. Щом забележим да ни пада косата, първото нещо, на което е редно да обърнем внимание, е колко косъма губим на ден.

 

Според специалистите нормално е на ден да падат до 100 косъма.

 

За един месец косата обикновено израства около 25 мм. Това продължава от 2- 6 години, след което фоликулите са в покой и космите опадват. На тяхното място обаче се появяват нови. За безспокойство има място тогава, когато започнат да падат повече косми и то без особено усилие. Тогава е задължителен съветът с дерматолог, защото самолечението не само че може да не доведе до ефект, но и би могло да ни навреди допълнително.

 

Кога косопадът е резултат на болестно състояние?

Ако в гребена остават над 100 косъма за деня, то става дума за заболяване. Медицинското название на болестта е алопеция, а от нея страдат 80% от мъжете и около 10-20 % от жените. 

 

Жените оплешивяват ли? 

Косата при жените оредява по пътя на главата, за разлика от тази на мъжете, които олисяват на темето и в областта над слепите очи. 

 

Какви са причините за косопада?

Най-честата причина е андрогенна алопеция. Заболяването се дължи на хормонален дисбаланс. Предизвиква се от повишаване на нивата на мъжките хормони. От него страда всеки втори мъж, а след критическата възраст всяка пета жена. Затова в напреднала възраст засегнатите от андрогенният косопад достигат 60-70 %.

 

Друга много явна причина е половият хормон Dihydrotesteron (DHT). В резултат от него обмяната на веществата се затруднява и хранителните вещества достигат по-трудно до корените на косъма.

 

Оплешивяването може да е в резултат от смущения в щитовидната жлеза. Косопадът е харектерен при ендокринни заболявания. При хипотиреоидизъм например, косата е разредена, суха и чуплива. Лекарите напомнят, че косопадът може да бъде и странична реакция при медикаментознато лечениена някои заболявания и състояния. Такива медикаменти са цитостатици, антикоагуланти и тиреостатични препарати.

 

Косопад причинен от нерационално хранене. При драстични диети или нерационално хранене, с намален белтъчен прием, се забелязва, че космите стават сухи, чупливи, и дори могат частично да загубят пигмента си. Храненето оказва влияние над състоянието на косата. Жените, които страдат от анорексия и булимия, както и подлагащите се на строги диети страдат най-силно от косопад. От храната косата си набавя така нужните й – цинк, желязо, мед, биотин и фолиева киселина. Когато тези минерали липсват, косъмът не може да се храни пълноценно и окапва.   

 

Реакционен косопад – предизвиква се от силен стрес, продължителна и висока температура, кръвозагуба. Води до значително окапване на косата и дори до оплешивяване. Дерматолозите успокояват, че реакционният косопад е обратим и в рамките на няколко месеца косменият фуликул напълно се възстановява. При 30 % до 50% от жените след раждане се забелязва значителна загуба на коса на тя се възстановява до половин година след това.

 

Травматичен косопад – дължи се на физическо нараняване или третиране с бои и други препарати, често използване на сешуари на висока температура.Специалистите предупреждават, че високата температура разрушава структурата на косъма и трайно го уврежда. Добрата новина е, че този вид косопад се лекува, след като причинителят се отстрани.

 

Медикаментозен косопад- някои лекарства могат да предизвикат косопад. Такива са медикаменти с високо съдържание на синтетичния хормон гестаген. Косопадът може да се дължи още на ниски количества на мазнините в кръвта при хора, които страдат от високо кръвно налягане.

 

 

Как да спрем косопада? 

Процесът на олисяване на косата може да се спре чрез тинктури с кортизол. Когато те не са достатъчни да въздействат, се преминава към имунна терапия. Хапчета за метаболизъм спират косопада. Универсални лекарства и съвети против косопад обаче няма. Важно е преди всичко да се установи причината за проблема, а това може да направи само специалист. Иначе съвременната медицина разполага с редица препарати, които са в състояние да предпазят косъма от разрушаване, стига лечението да започне навреме. Ако косопадът обаче е генетичен, тогава няма друг начин освен присаждане на фоликули.

 

Най-важното, което трябва да знаем за здрава и красива коса е: спокойствие, приятни емоции и разнообразно хранене, в което доминират пресните плодове и зеленчуци, млякото, пълнозърнестите продукти, ядките. Ако в организма има сериозен недостиг на минерали и витамини, те могат да бъдат добавени с хранителни добавки. Очаквайте информация за положителното въздействие на някои билки върху косата.

 

 

Свързани статии:

Помогнете си с рецепти за косопад на баба Ванга

Йога техника подобрява кръвообращението в скалпа и спира косопада

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да се храним, за да подготвим организма за зимата

Как да се храним, за да подготвим организма за зимата

Следваща статия
Лечебните свойства на подправките

Лечебните свойства на подправките

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар