Блог

Как отбелязахме Световния ден на здравето

Как отбелязахме Световния ден на здравето

 

На 7 април се отбеляза Световния ден на здравето – рожден ден на Световната здравна организация. Всяка година на този ден СЗО фокусира вниманието на международната общност върху различни здравни предизвикателства от световна значимост. Тази година фокусът бе насочен към борбата със захарния диабет.

 

 

 

Целта бе да се повиши осведомеността относно нарастващия брой хора, живеещи с диабет по целия свят, както и към здравно-социалните последици от заболяването.

 

 

 


В МБАЛ-Русе от 1997г. работи Център за обучение на диабетици. Това е мястото, където лежащо болните от диабет във „Второ отделение по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната“ в болницата могат да получат нужната информация и обучение по всички теми, свързани с живота с диабет. Отделението на МБАЛ-Русе разполага с 27 легла, като ежемесечно постъпват около 100 до 110 човека с декомпенсиран захарен диабет.

 

 

 


Най-често обученията се провеждат на малки групи от около 7 човека. Това става всеки ден в периода на престой на пациентите в отделението в продължение на половин час, след визитациите. Обучители в Центъра са д-р Марина Митева и д-р Мартина Колева, които разработват различни теми за обучение за млади и възрастни, придружени с нагледни постери, диапозитиви и филми.

 

 

 

Консултациите могат да бъдат групови и индивидуални. На тях лекарите запознават диабетиците с основите на болестта и как да се справят с ежедневните проблеми, които тя предизвиква. Храненето е особено важна част от обучението, където пациентите биват запознавани с видове диети, съдържание на храните и нивото на кръвна захар, което трябва да поддържат. Инжектирането на инсулин е другата ключова част от обучението, тъй като това става неизменна част от живота на пациентите. Други въпроси, които се обсъждат, са свързани с поведение при нощен труд, пътувания, както и всички останали въпроси по темата, които интересуват болните от диабет.

 

 

 Свързани статии:  

 

 

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

 

Проф. Неумивакин: Пийте вода, ако искате да сте здрави! Диабет и рак са измислени заболявания - всички болести са лечими

 

Ядете ли много захар? Можете ли да се разболеете от диабет?

 

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Когато устните ви говорят отвъд думите

Когато устните ви говорят отвъд думите

Следваща статия
Рецепти за лековити тинктури II

Рецепти за лековити тинктури II

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар