Блог

Как да се детоксикираме от антибиотици и други антимикробни средства

Как да се детоксикираме от антибиотици и други антимикробни средства

Антибиотиците и други антимикробни средства са навсякъде. Дори, ако се опитвате да ги избегнете, те се намират в по-голямата част от конвенционалните меса, в чешмяна вода, в сапуни, вода за уста и паста за зъби. Трудно е да се избегне излагането, но усилието си заслужава.

 

Антибиотици, използвани в отглеждане на месо

 

Смята се, че повече от 70% от антибиотиците, продавани в САЩ се използват от селскостопански дейности. Тези антибиотици се използват рядко при болни животни; обикновено те се използват като превантивна мярка в храната и водата на добитъка. Тази практика позволява пренаселеността и нехигиеничните условия да остават печеливши за Концентрираните операции за хранене на животни или CAFOs. Антибиотиците се използват в такива количества, че високи антибиотични остатъци могат да останат в месото. Конвенционалните меса се тестват за „допустими нива“.

 

Замърсена чешмяна вода

 

Антибиотици, други лекарства и антибактериални сапуни, в крайна сметка намират своя път до нашата чешмяна вода. Когато телата ни елиминират отпадъци, медикаменти като антибиотици също отиват в канализацията. Много замърсители, като твърди отпадъци, се отстраняват от водата във водопречиствателните съоръжения, но тези съоръжения не отстраняват лекарства от водата. Евентуално водата се връща обратно във водоснабдяването. Количеството фармацевтични продукти, намиращи се в чешмяната вода, е изключително ниско, но това все пак се равнява на излагане и мнозина подозират, че това замърсяване може да създаде нови резистентни на антибиотици бактерии.

 

Какво прави антибактериалните сапуни антибактериални

 

Някои от най-често срещаните антимикробни вещества, добавяни към антибактериалните сапуни, са триклозан и триклокарбан. Тези химикали, които първоначално бяха използвани в болнична обстановка сега се намират във всякакви видове продукти. Съществува нарастваща загриженост, че тези химикали създават резистентни на антибиотици бактерии, но има и други проблеми, свързани с триклозан.

 

Триклозанът действа като ендокринен разрушител при проучвания върху животни; той пречи на хормоните на щитовидната жлеза. Ако работи по подобен начин при хора, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като затлъстяване, безплодие и дори рак.

 

За съжаление това не са всички проблеми, свързани с триклозан. Друго проучване установява, че триклозанът пречи на мускулните контракции при животните и в мускулните клетки на човека. Това е от особено значение, тъй като химикалът прониква в кожата и навлиза в кръвта по-лесно, отколкото се смяташе първоначално. Проучване от 2008 г., направено от CDC, открило триклозан в урината на 75% от изследваните хора. Антибактериалните сапуни са видовете сапуни, най-често срещани в обществени тоалетни, но триклозан се намира също и в пасти за зъби, вода за уста и дори постелки за йога.

 

Излекувайте червата си

 

След прием на антибиотици или излагане на антимикробни средства трябва да се предприемат стъпки за възстановяване на здравословните бактерии в червата. Здравословните бактерии са от решаващо значение за поддържане на баланса между бактерии и гъбички в червата ни. Кандида често се произвежда масово след като здравословните бактерии са били убити. Диета с високо съдържание на пребиотици и пробиотици с храни като кисело зеле, кимчи, домашно неподсладено кисело мляко и кефир могат да бъдат от полза за възстановяване на здравословните бактерии (макар и не забравяйте, че стомашната киселина е предназначена да убива бактерии, включително и тези в пробиотиците). Дори още по-важно, богата на сурови продукти диета, повече зеленчуци, отколкото плодове, е от съществено значение за възстановяването на здравословната чревна флора. Начинът за детоксикация от всичко в този токсичен свят започва със здравословна диета, която се състои основно от сурови, пресни, органични продукти.

 

Полезните бактерии обслужат много ключови функции. Досега сме идентифицирали повече от 1000 различни вида полезни бактерии в тялото ни. Те ни помагат да смиламе храната си и да създаваме и синтезираме витамини. Полезните микроби помагат да се преборим с нахлуващите патогени, да синтезираме невротрансмитери, и повече. Колкото по-здравословна е храната, която ядем, толкова по-здравословни и по-полезни са бактериите в нас.

 

Заключение

 

Антибиотиците и антимикробните вещества като триклозан са безразборни убийци. Те убиват както полезните бактерии, така и вредните бактерии. Избягвайте излагането на тези вещества, когато е възможно.

 

Свързани статии:

Антибиотици от природата

7 натурални антибиотика

Как да пречистим кръвта си по естествен начин

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ленено масло срещу високо кръвно, рак, инфаркт и инсулт

Ленено масло срещу високо кръвно, рак, инфаркт и инсулт

Следваща статия
Как пръстта може да лекува - съвети на народния лечител Петър Димков

Как пръстта може да лекува - съвети на народния лечител Петър Димков

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар