Блог

Какво се случва с организма, когато не му достига микроелементът мед?

Какво се случва с организма, когато не му достига микроелементът мед?

Липсата на микроелемента мед в организма се среща много рядко и затова той  почти не се предлага отделно като хранителна добавка. Като микроелемент, в организма той служи за производство на пигменти, на червени кръвни клетки, за засилване на имунната система, за лечение на рани, за по-доброто резорбиране (усвояване) на желязото и за изграждането на различни тъкани.
 

 

Ценни храни, които съдържат мед са ядки, черен дроб, морски дарове и деликатеси, риба, има го и във всички видове пълнозърнести продукти, още  в картофи и гъбите печурки, отбелязва австрийското издание „Kronen Zeitung”.
 

 

Всяко ново нещо е добре забравено старо.  От много стари времена хората са познавали антибактериалното действие на метала мед. В наши дни това знание може да бъде приложено особено в борбата  с болничните бактерии. Те  не се предават само от ръка на ръка, а и от допира до дръжки, бутони  в градския транспорт, обществени  тоалетни,  метро.
 

 

Най-голямата опасност в случая са устойчивите на антибиотици стафилококи ( обединяват над 20 вида бактерии) от които в клиники, лаборатории, медицински центрове все повече се разболяват пациентите.
 

 

99% по-малко бактерии

Ако са изработени от мед дръжките на вратите и копчетата на лампата се превръщат в допълнително ефективно средство да се стопира разпространението на опасните микроорганизми в болниците. А също и в много посещавани обществени места. Това е резултат от един световно признат опит от клиниката „Асклепий” в Хамбург -Вандсбек, Германия.
 

 

В лабораторни условия е доказано, че повърхностите от мед за възможно най-кратко време могат да елиминират до 99% от бактериите. На практика  броя на опасните микроорганизми спада с 1/3, посочва вестникът.
 

 

Според учените, човешката пот, която остава по бутони, дръжки и други  предмети в известна степен   възпрепятства, затруднява антибактериалното действие на медта. По тази причина повърхности от медни сплави са допълнителна възможност, заедно с класически мерки  като честото миене на ръцете да се поддържа висока  хигиена и на обществени места.
 

 

Действието на метала мед има много широк спектър.
 

 

Той се използва за изработването на спирали против забременяване напр.
 

 

Съдържат го хомеопатични мехлеми (Cuprum) и се ползва за хармонизиране на топлообмена в организма.
 

 

Медта се използва за облекчаване оплаквания като натежали крака и изобщо умора в долните крайници.
 

 

Среща се като дезинфектант във водата за гаргара и за навлажняване на очите, както и в разтвори при медицински компреси.
 

 

Радиоактивната мед  пък се използва в медицинската диагностика.

 

 

Свързани статии:

Как да се храним, за да подготвим организма за зимата

Малките топчета амарант – силата на здравословното хранене

Подсилете си нервите с елда (Подбрани рецепти)

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Безработни и многодетни жени с безплатна профилактика за рак на гърдата

Безработни и многодетни майки с безплатна профилактика за рак на гърдата

Следваща статия
Да се храним на бюрото не е добра идея

Да се храним на бюрото не е добра идея

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар