Блог

Каква е разликата между сока и нектара и какво е най-добре да пием?

Каква е разликата между сока и нектара и какво е най-добре да пием?

Каква е разликата между нектара и сока? Има ли алтернатива на плодовите сокове? Какви са предимствата на пресните и органични сокове? 
 

 

Соковете, които са получени чрез пряка обработка на плодовете и нямат никакви добавки, включително и на захар, са „елитът” на напитките. Най-често такива сокове са по-скъпи и се продават в стъклени опаковки.
 

 

Плодово-базираните концентрати са сокове, от които водата е изпарена с цел улесняване при транспорта, например, след което преди употреба или продажба се добавя вода. Обикновено такива концентрати не съдържат захар. Това е един приличен като качество и цена продукт.
 

 

Нектарите са направени от плодова маса, като към тях се добавя вода и захар. Обикновено съдържанието на плода като суровина в нектарите е много по-малко.
 

 

Плодовите и зеленчуковите сокове като заместители

Приемаме, че на ден човек трябва да изяжда минимум по 200 гр. плодове и зеленчуци. Това количество съвсем спокойно може да бъде замесено с чаша пресен зеленчуков или плодов сок.

 

Важно е соковете да са прясно изстискани. Соковете, които са от промишлено производство и можете да намерите в супермаркетите са по-малко богати на витамини и други полезни вещества.
 

Такива сокове определено имат ниско съдържание на плодове. От друга страна, те са достъпни по всяко време на годината, включително и през зимата.
 

 

По-добре ли е да изстискаме пресен сок или направо да го купим от магазина?

Прясно изстисканият сок се консумира в рамките на половин час. Ако го задържите по-дълго голяма част от полезните вещества се унищожават. В магазините пресните сокове са съзнателно съхранявани в хладилници и фризери с цел да се забави процеса на загуба на полезните вещества.
 

 

Кога е най-добре да се пие сок?

От една страна соковете стимулират дейността на храносмилателните жлези и насърчават храносмилането, така че е добре да се пият преди хранене. Има, обаче, едно голямо „НО”. Хората, които имат слаби стомаси, страдат от гастрит, язва или панкреатит трябва да са особено внимателни, когато пият сокове. 

 

 

Свързани статии:

Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме

5 лечебни свойства на ябълковия сок

Ползата от доматения сок за здравето е огромна

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Следваща статия
Народна медицина при възпалено гърло ще ви помогне

Народна медицина при възпалено гърло ще ви помогне

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар