Блог

Защо точно дрян на Коледа?

Защо точно дрян на Коледа?

Наричаме го българското вълшебно дърво. Известно е със здравината си (жилавост). Точно защото расте бавно, притежава здрава дървесина.  У нас се срещат два вида – обикновен дрян (Cornus mas) и кучешки дрян (Cornus sanguinea ). В някои райони на Средна Азия и Европа се използва и за паркови насаждения. Дървесината му е твърда и от нея се изработват дръжки на инструменти, бастуни и др.
 

 

Дрянът е най-ранно цъфтящото дърво и е доста медононосно. Пчелите, изтощени от зимата  още през февруари започват да наобикалят първите цъфнали в жълто цветчета.
 

 

Чай от дрян
 

 

През зимата се режат фини клончета, а кората им е обелва. После се изсушава и се съхранява ситно нарязана.  Вземат се 2 ч.л. от сместа и се киснат 3 часа в 250 гр. студена вода. Кипват се за кратко. Оставя се да престои още 5 мин. преди да се прецеди. Чаят, ако се пие умерено горещ, съдейства за понижаване на трескавостта и стомашни смущения благодарение на концентрацията на съдържащите се в него дъбилни вещества, изтъква австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at..
 

 

За лечебните свойства на дряна свидетелстват старите източници. В медицински труд от 6-и в. се изтъква, че спира диарията и помага при чревни язви,с изпечени зелени плодчета се лекуват лишеи, а сокът от свежи листа действа при всички видове ухапвания.  В Древна Гърция напр. дренките се осолявали като маслините. В някои национални кухни ги прибавят като подправка на месни и рибни ястия, приготвят кисели супи.
 

 

От изпечените и счукани на прах ядки от дрянови костилки може да се направи кафе, а от изсушените му листа – чай, обобщава Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

Свързани статии:

Сам на Коледа? Няма място за депресия!

Алергични ли сте към Коледа?

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как линейката вече няма да закъснява

Как линейката вече няма да закъснява

Следваща статия
Ленено масло за здрави кости, кожа, коса и нокти

Ленено масло за здрави кости, кожа, коса и нокти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар