Блог

Сам на Коледа? Няма място за депресия!

Сам на Коледа? Няма място за депресия!

В култовата поредица “Сам вкъщи”, която телевизиите не спират да въртят по Коледа, героят на Маколи Кълкин е оставен да се справя сам с крадците у дома. Разбира се, хлапето прави всичко на шега и накрая е големият победител.

 

В живота обаче е различно. И големите също могат да останат сами на Коледа. Причини всякакви. Възможно е това да бъде раздяла с гаджето или развод след дълги години стискане на нерви и след като си разбрал за изневярата на другия. Сами по празниците остават и хората, чиито семейства/деца са в чужбина, за да изкарат някой лев за прехраната си. Или просто защото партньорът вече си е отишъл завинаги от живота...

 

Чаша вино

 

И тогава, когато всички са се втурнали в лудешкия ритъм да купуват подаръци, да украсяват елхата и правят резервации за ресторанти, човекът, орисан да е сам на Коледа, усеща едно особено чувство на тревожност. Най-често след първата чаша вино на празната маса. Уж всичко си е наред, но му е напрегнато - сякаш закъснява с работния график или е забравил да плати тока и всеки момент чака да го спрат. Напрежение, което обаче не затихва на сутринта, а може да продължи 2 седмици, докато човечеството не излезе от празничния ритъм.

 

Причината за тази тревожност е онзи въведен като норма стереотип - и от рекламите, и от обществото, че празниците трябва да се случват на място с много хора. И тогава как да отидеш сам на ресторант, като е възможно дори да не ти дадат маса?
В такива случаи много често се стига до конфликт на реалността с фантазията и заради това човек може да изпадне в депресия, обяснява психоложката Надежда Милева. Тя е експерт в областта на психологията на личността и фамилната терапия.

 

Просто Коледа е от онези събития, които усилват усещането за самота и чувството, че сме неразбрани. Особено ако се намираме в такъв етап от живота си, че нямаме близък човек до себе си. А на Нова година, даже и да не иска, човек се опитва да направи равносметка не само за годината, но и за живота си дотук.

 

И тогава няма начин как да не се стигне и до онова състояние, което учени от Университета в Мериленд, САЩ, още преди години са нарекли holiday blues. Или на български - празнична тъга. Една обща меланхолия, която е абсолютно противоположна на звънчетата и смеха, които се леят от коледните филми по телевизора. Тази тъга е особено силна при хората, които по волята на съдбата ще бъдат сами по празниците вкъщи.

 

Липсата на достатъчно слънчева светлина в по-късите зимни дни на годината допълнително влошава нещата. Така чисто физиологично се създават предпоставки за тъжно настроение. И макар че депресия и напрежение може да се появят и на други празници, те са най-чести и силни точно в края на декември - тогава просто започва цяла поредица почивни дни.
Освен всичко останало се появява и чувството за несправяне (ако става дума за развод или подобна криза) и тогава може да се стигне до депресия, защото акцентът е в това какво е било преди и какво е сега, обяснява Милева.

 

Но в същото време е много важно дали човек изобщо иска да бъде с хора, или го прави само защото така трябва, добавя психоложката. Например - млада жена, която наскоро е загубила съпруга си и е останала вдовица. В подобни случаи оставането сам на Коледа може да бъде и здравословно - да си събереш силата и енергията, за да продължиш напред.

 

И все пак - внимание! Лекарите отбелязват, че именно по време на коледните празници зачестяват и опитите за самоубийства. Просто тогава се събират много фактори - усещане за самота, зимна депресия...

 

Симптомите

 

Симптомите на депресията може да са абсолютно различни за различните хора - безсъние или прекалена сънливост, липса на апетит или напротив - хапвате от всичко по много. Но най-вече човек изпитва умора, апатия, вялост, липсва му желание за правене на каквото и да е било. Има обаче и друга опция - човекът да се опитва да прави нещо непрекъснато от страх да остане сам с мислите си. Нищо чудно в такъв случай да решите да лъснете цялата къща - отново и напълно безсмислено. Във втория случай има завишено чувство на лично несправяне и потребност от контрол, обясняват психолозите.

 

Какво да правим

 

И тук изходите са различни. За някои това може да бъде борба на битовия фронт - пред шишето с ракия или вино. За други - шопинг с парите, които уж бяха за парното. И в двата случая след отрезвяването идва времето за самосъжалението.
Затова е много важна в подобни случаи промяната. В дългосрочен план - нова работа, нова връзка...

 

В краткосрочен обаче също има няколко много важни правила, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре, даже и да сложите само един прибор на масата.

 

Не потъвайте в спомени. Не сравнявайте миналите Коледи и Нови години с тази. Хубаво е всеки празник да е различен, за да е забавно, нали?

 

Направете си личен ритуал. Независимо дали ще е маска на лицето или ходене на театър (сам). Важното е да си подобрите настроението, а не да се съобразявате с нормата.

 

Сгответе си. Много хора, които живеят сами, си казват - защо да готвя, като няма кой да яде.

 

Не се срамувайте. В случай че усещате, че не можете да се справите сами с налегналите ви емоции - потърсете подкрепа от специалист.

 

Просто направете нещо специално, защото и вие сте специални, казва Милева.

 

 

Свързани статии:

Алергични ли сте към Коледа?

Цветна психология: Как различните цветове влияят на психиката и физиката ни?

18 психологически трика, които ще накарат хората да ви харесват повече. Номер 11 е просто велико

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Китайски билки убиват 98% от раковите клетки за 16 часа

Китайски билки убиват 98% от раковите клетки за 16 часа

Следваща статия
Грижи за здравето и оцеляване в нашия токсичен свят

Грижи за здравето и оцеляване в нашия токсичен свят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар