Блог

Защо имаме нужда от стречинг

Защо имаме нужда от стречинг

Стречингът активира мускулите разгъвачи. Извършва се с бавни движения, които се координират с дишането. Така се доставя повече кислород, което помага на мускулите и сухожилията да се разтегнат и отпуснат. Подобно е усещането при сутрешно протягане - бавно разтягане до максимална възможност с дълбоко вдишване и усещане за бодрост след това. Именно това е основната задача на стречинга - подобряване на мускулната еластичност и общия тонус.

 

От стресовото напрежение, обездвижения начин на живот, дехидратацията (недостатъчен прием на вода) и с напредване на възрастта сухожилията, които съединяват мускулите с костите и лигаментите, които свързват кости с кости, се втвърдяват. Стречингът разтяга не само тях, но и периферните нерви и мускулните фасции. Подобреният мускулен тонус осигурява свобода на движенията и добра координация. 

 

Стречингът облекчава, когато налице е мускулна треска или контрактура. Редовните упражнения създават по-голяма издръжливост при физическо натоварване. Освобождават напрежението в стабилизиращите ставите мускули и подсигурява по-комфортно движение в конкретната става.

 

За почивка във време на много отговорна работа движенията за разтягане само за 5-10 минути обновяват енергията и презареждат със сили. Стречинг упражненията водят до повишено производство на ендорфини в тялото, които създават чувството за удовлетворение, баланс и благополучие. Занимания със стречинг може да се използват като естествено средство против стреса, защото успокояват болките във врата, раменете и гърба в резултат на преумора. 

 

Свързани статии:

Защо фитнесът успокоява

Най-ефективните домашни уреди за спорт

5 упражнения срещу преумора в кръста

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

Следваща статия
Венцеслав Евтимов: С йога всичките ми болести изчезнаха!

Венцеслав Евтимов: С йога всичките ми болести изчезнаха!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар