Блог

Големите здравословни тайни на орехите (изпитани рецепти)

Големите здравословни тайни на орехите (изпитани рецепти)

От незапомнени времена, както казва Карл Линей, обикновеният орех (Júglans) е използван не само като храна, но и като лечебен продукт за лекуване на многобройни телесни страдания.
 

 

За древните гърци той бил свещено дърво, затова на сватбите сред гостите се пръскали орехи, за да ги дари Зевс с плодовитост. 

 

 

Св. Хилдегард от Бинген съветвала срещу зъбен кариес, кожни язви, гнойни пъпки и глисти да се дава прясно изтискан сок от листата на дървото.
 

 

Медицината на Близкия Изток цени много зелената обвивка на пресните орехи. Със сок от тях лекували болни от дифтерит, подагра, глисти, а смесен с мед ги прилагали при перде на очите.  
 

 

Маслото от зелените околоплодници се прилагало при бъбречни заболявания и профилактично, застарели язви (посипвали ги и с печени черупки, стрити на прах).
 

 

Хората обаче знаели, че „дървото има замайваща миризма, под него не бива да се спи, тъй като ще се присънят лоши сънища, ще се разстроят нервите на човека и той ще заслабне”.
 

 

В по-новата литература  фитотерапевти и лечители дават още повече  данни за лечебната сила на обикновения орех.  Листата му имат балсамен аромат, най-богати са на активни вещества като каротин, витамините В1, С и Р, танини, гликозиди, флавоноида  юглон,  етерични съставки. 
 

 

Изсушените листа имат стягащо, кръвопречистващо, укрепващо стомаха, коригиращо храносмилането, а също антибактериално действие, посочва Кети Иванова, автор на книги за лечебните билки у нас. Използват се за компреси, лапи, промивки, бани и мехлеми, счукани на прах.  
 

 

Разнообразно е приложението на плодовете. Орехи с мед вдигат хемоглобина и са особен подходящи за бременни и кърмачки.

 

 

Незрелите орехчета, обрани в периода на образуване на ядката са много богати на витмин С (не отстъпват на касиса, шипките и цитрусите).
 

 

Зелената обвивка на ореха съдържа много аскорбинова киселина, дъбилни вещества, захари, минерални соли, както и активното вещество юглон, което гони глистната и гъбичната инвазия, подтиска и туберкулозния бацил. Чаят от зелените обвивки се приготвя  по традиционния метод на запарката – сутрин и вечер се пие по 1 ч. ч  от него, препоръчва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at. Пречиства кръвта, фигурата става по-елегатна, инертното храносмилане се вкарва в правилния път. Чаят трябва да се пие по-продължително време.
 

 

Ако някой страда от обриви, е подходящо те да се обливат със запарката. 
 

 

Зрелите ядки съдържат лесноусвоими захари  и са позволени дори за диабетиците, много цинк и калий( за черния дроб, кожата, косата и сърдечния мукул), и др. ценни съставки( масло, белтъчини, различни киселини, витамини С, РР, В1 и В2, каротин, дъбилни вещества, минерали).
 

 

Ореховото масло е много полезно, но имайте предвид, че гранясва бързо. 
 

 

От къспето се прави халва.
 

 

На българската трапеза орехът е на почит. През уикенда в казанлъшкото село Голямо Дряново се проведе първи национален фестивал на ореха. Целта на производителите е да се възроди традицията в отглеждането на орехи у нас. Заради лошото време тази година добивът се е сринал до 7 кг/дка, но производителите се надяват да изнесат голяма част от продукцията си на западните пазари. Засега има интерес от Унгария, Холандия, Англия. Търговската цена е 3 евро за кг орехи с черупките и 30 лв/ кг почистени орехови ядки.

 

Рецепта 1: При рахит и за гаргара

5 гр. наситнени листа се заливат с 1 ч.ч. вряща вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Подходящо е за деца при скрофулоза и рахит – по 1 чаена или десертна лъжичка отвара 3 пъти дневно. Ползва се също за гаргари и компреси при рани.
 

 

Рецепта 2: Срещу ревматизъм

При подагра и ревматизъм на засегнатите места се правят бани или обливания с отвара от ¼ кг. листа на 1 литър вода.
 

 

Рецепта 3: За укрепване на мускулите

Зелената обвивка от 6-8 незрели  ореха врят в 500 мл. вряла вода 5 мин. Полва се при стомашно-чревни възпаления и за укрепване на мускулната система.
 

 

Рецепта 4: При високо кръвно 

Воден извлек от преградките на орехите помага при хипертония: 1 ч.ч. наситнена дрога се залива с 2 ч.ч. студена вода. Кисне на слънце в плътно затворен съд в продължение на 10-12 дни.Прецежда се и се пие по 1 чаена лъжичка 1 път дневно.
 

 

Рецепта 5: Боядисване на косата 

2 суп. л. сок, изстискан от зелените обвивки на ореха се смесва със 100 мл. спирт. Получената смес е добра за боядисване на косата в кестеняв цвят. Може да се направи и по следния начин: свежи зелени околплодници се счукват и с малко вода се разбъркват на каша. Нанася се върху косата в продължение на 15-20 мин., след което се измива с вода.
 

 

Рецепта 6: Орехов ликьор

1 кг. зелени орехчета се нарязват, заливат се с 500 мл. вода и се държат 24 часа. Изцеждат се от водата ,поръсват се с 500 гр. захар, добавят се 2 пъпки карамфил, 1 кора от портокал и 1 л. ракия. Държи се 30 дни на слънце. Готовият ликьор се прецежда и съхранява в бутилки на хладно място.
 

 

Рецепта 7: Закуска  при умствен труд

По 5 изсушени кайсии и сини сливи вече се накисват с 500 мл. вода. На сутринта водата се изпива на гладно. Плодовете не се хвърлят, а  се намачкват и се смесват с 2 суп. л. покълнало жито, 1 суп. л. мед и 1 суп. л.  настъргани орехи. След 30 мин. се хапва на закуска със сухарчета. Не натоварва стомаха и действа леко разхлабително. 

 

 

Свързани статии:

Няколко народни рецепти за лечение с орехи

6 убедителни причини да ядем орехи

Диета с орехи смъква 4 килограма за 10 дни

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Къна - тайната на красивата коса

Къна - тайната на красивата коса

Следваща статия
8 блиц правила за оцеляване от кардиолога д-р Сотир Марчев

8 блиц правила за оцеляване от кардиолога д-р Сотир Марчев

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар