Блог

В кои храни се крият витамините

В кои храни се крият витамините

Лекарите постоянно ни напомнят, че ако се храним пълноценно, ще набавяме необходимите за организма ни витамини, минерали и микроелементи. В кои храни се съдържат полезните вещества съобщават специално за „Труд“ специалисти:

 

Хромът е важен за въглехидратната обмяна и по-специално за т.нар. глюкозна толерантност. Той сериозно може да намали нивото на общия холестерол, както и на триглицеридите, което знаят малцина. Този микроелемент се съдържа в свинското и пилешкото месо, в пълнозърнестия хляб и бирената мая. Трябва да се приема в достатъчни дози от диабетиците, при профилактика на атеросклерозата, както и от бременните, защото, получавайки го чрез плацентата, при детето се понижава вероятността от захарна болест в ранните му години.

 

Витамин А (нарича се и ретинол) подобрява структурата на костите, зъбите, косата, кожата, венците и няма жена, която да не е чувала за него. Влияе положително върху функцията на очите, бъбреците, дори на нервните клетки и особено на тези в гръбначния мозък. Полезен е за половата и имунната система, тъй като подпомага секретирането на половите хормони и защото е антиоксидант.

 

При недостиг на витамин А се наблюдава умора, появява се акне, алергии, кожата става груба и суха, стига се до чести инфекции, кокоша слепота, намалена острота на зрението. Можем да си набавим витамина от телешкия черен дроб, морковите, спанака, тиквата, пъпеша, млечните продукти, яйцата и рибата.

 

Витамин В1 (или тиаминът), който извлича енергията от храните и я предава на клетките, е важен за функцията на мозъка и периферните нерви, очите, сърцето, храносмилателната система, има и болкоуспокояващо действие. Съдържа се в слънчогледовото семе, пълнозърнестите изделия, лешниковите ядки, в боба, граха, жълтъка и рибата. Ако човек има недостиг на витамин В1, рискува да го застигнат проблеми с паметта и смущения в концентрацията, умора, безапетитие, ритъмни нарушения на сърцето, запек, проблеми със съня, депресии.

 

Витамин В2 (рибофлавин) отговаря за обмяната на въглехидратите, мазнините, белтъчините, поддържа клетъчната енергия, важен е за очите и зрението, косата, кожата, ноктите, за добрата кондиция и напълняването. Той може да бъде открит в черния дроб, кафявия ориз, ореховите ядки, яйцата, пъстървата, зеленчуците, фасула и млечните продукти.

 

Върху обмяната на веществата влияе и витамин В3 (ниацин), който също се съдържа в черния дроб, яйцата и зеленчуците, но и в сьомгата, смокините, сушените сливи и кайсии. Витамин В5(пантотеновата киселина) задоволява енергийните потребности на организма, предпазва от възпаления и повишава защитните сили на организма. Можем да си го набавим от пълнозърнестите продукти, ореховите ядки, слънчогледовото семе, пъстървата, раците и др.

 

Черният дроб и рибата са източник и на витамин В6 и В12. Първият укрепва имунната система, регулира мастната и въглехидратната обмяна, а вторият - помага за произвеждането на червени кръвни телца.

 

Свързани статии:

Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?

Внимание, бивши и настоящи пушачи: тези 6 храни може да изчистят никотина от телата ви

Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)

Петте храни, които ни подмладяват

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

Следваща статия
Приемат документи за Личен асистент

Приемат документи за Личен асистент

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар