Блог

Букет от билки спасява при анемия

Букет от билки спасява при анемия

Медицината различава различни форми на анемия: някои от тях са свързани с храненето, а други са последица от различни заболявания: напр. таласемия, наследствена анемия ( сърповидно-клетъчни нарушения), апластична анемия, след загуба на кръв , анемия, дължаща се на ензимни нарушения и много още.
 

 

Лекарите различават желязодефицитна анемия, недоимъчна - с липса на витамин В 12 ( пернициозна анемия) , с липса на фолиева киселина. Позната е още болестта хлороза( младежко малокръвие). Диетолозите говорят за средиземноморска анемия, а по народному е известна като малокръвие, обяснява известният билкар Васил Канисков.
 

 

Наборът от билки, храни и допълнителни натурални продукти е голям и добре познат,  но ето няколко по-малко известни рецепти при анемия, свързана с храненето:
 

1. Сутрин на гладно се изпива по 1-2 суп.л. (за възрастни) и 1-2 ч.л. (за деца) от виното Малага (червено сладко вино). Отварата се прави на водна баня като към 500-700 мл. гъсто червено вино се прибавя пудра захар, докато спре нейното разтваряне. Тогава се добавят счукани 8-10 зърна карамфил и пакетче мляна канела (на прах). Сместта се съхранява в подходящ съд на студено. Преди употреба се разклаща.
 

2. Вечер се залива 1 ч.л. стрък и листа от бял пелин (Artemisia absinthium L.) с 250 мл. вряща вода. Кисне цяла нощ. Сутринта на гладно се изпива 100 мл. от запарката, останолото количество се приема на 3-4 пъти през деня, преди нахранване.
 

3. Сокът на 1 добре изтискан пресен лимон се прибавя към 100 мл. вода, като се разбърква добре. За деня се приема на няколко глътки по 3-4 пъти  10-15 мин. след храна.
 

4. Вместо вода да се изпива по 1 л. отвара от семената на различни житни култури (пшеница, ръж или посевен овес), подсладена с тъмен мед. Приготвя се като 1 шепа зърно се поставя в 1 л. вода и се вари, докато зърната се разпукат. Оставя се да изстине ,след което се изстисква добре и се прецежда през тензух.   
 

5. Сутрин на гладно да се изяжда по 1 прясно листо от широколист живовляк (Plantago major L.)
 

6. Всекидневно да се консумира в продължение на 40 дни манов мед. За възрастните : 1 суп.л., за деца- по 1 ч.л.
 

7. Да се засили консумацията на градински магданоз- корени, стрък и листа. По 2-3 стръка с корените дневно, може и на салата. Да се включат и орехи, пресните ядки са за предпочитане. 

 

Свързани статии:

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

Лешниците помагат при диабет, анемия, камъни в бъбреците и много други заболявания – вижте кои

Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лесно и ефективно естествено избелване на зъбите

Лесно и ефективно естествено избелване на зъбите

Следваща статия
Най-добрите храни за почистване на лимфната система

Най-добрите храни за почистване на лимфната система

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар