Блог

Бракът е благоприятен за здравето

Бракът е благоприятен за здравето

Да бъдеш женен е добре за сърцето, а разводът увеличава шанса за сърдечно-съдово заболяване, показва проучване, проведено сред 3,5 милиона души. Американският колеж по кардиология обяви данните от най-голямото изследване, правено за връзката между семейното положение и здравето на сърцето.


 

"Тези открития със сигурност не бива да пришпорват хората да се оженят, но е важно да се знае, че отношенията с половинката може да имат важни последици за сърдечното здраве", обясни водещият автор на проучването Карлос Алвиар, сътрудник в нюйоркският медицински център "Langone".


 

Разведените хора имат много по-голяма вероятност да имат болест на сърцето, отколкото необвързаните мъже и жени. Овдовелите също имат по-високи коефициенти на риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които никога не са били женени.


 

Проучването показва още, че други фактори като тютюнопушене, затлъстяване, хипертония, диабет и заседнал начин на живот също нарастват при разведените или овдовели хора. Според учените женените хора са по-склонни да си помагат взаимно, за да бъдат здрави. Съпругите се грижат за здравословната храна на мъжете си, които от своя страна будят желание у жените да изглеждат добре, да спортуват и да бъдат красиви. Именно поради това бракът намалява риска от сърдечни проблеми.


 

Изследването показва още, че връзката между брака и здравето на сърцето е по-силна при по-младите двойки. При тях здравият брак намалява с 12% опасността от сърдечна болест. Сред хората между 51 и 61 години рискът намалява със 7%, а с 4% при двойките над 61 години.


 

Източник: zdravnitza.com


 

Още:


 

Ако искате стабилна връзка не бързайте със секса


 

6 начина по които сексът укрепва здравето ви


 

Ново проучване твърди: със секс не се отслабва


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.cancan.ro
Предишна статия
Домашни рецепти срещу диария

Домашни рецепти срещу диария

Следваща статия
Шокиращи медицински лечения от миналото

Шокиращи медицински лечения от миналото

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар