Блог

Балканска мрежа за обмяна на органи

Балканска мрежа за обмяна на органи

Балканска мрежа за обмяна на органи ще организира националният консултант по трансплантология и директор на болница „Лозенец" проф. Любомир Спасов. Балкантрансплант ще е аналог на Евротрансплант, към която България се присъедини в началото на тази година. В новата мрежа освен страната ни ще влязат още Турция, Румъния, Македония, Сърбия и Гърция. „След като бъдат извадени от тялото на донора, органите имат много кратък живот. Исхемичното време на сърцето е 4 часа, на черния дроб - 12 часа, а на бъбреците до 24 часа. Затова много по-лесно би било да получим орган от Турция, която ни е съседка, отколкото да чакаме да пристигне сърце от Холандия или Белгия", обясни за „Преса" проф. Спасов. По думите му от Евротрансплант в момента можем да почерпим по-скоро опит, а не да чакаме донори, заради времето, което е нужно, за да пристигнат органите у нас. След като заработи Балканската мрежа, сътрудничеството с Евротрансплант ще е много по-лесно.

 

„Другият много важен момент е генофондът. На Балканите той е един, а в Европа се различава. Това в трансплантологията е много важно, защото имунният отговор на организма след присаждането не трябва да е твърде силен и органът да не бъде отхвърлен", посочи проф. Спасов. Той вече е водил разговори с колегите си от Балканите, очаква само зелена светлина от здравното министерство. „Мисля, че мрежата за обмен на органи може да е факт още през есента, пари не са необходими, нужни са само добра организация и правила за работа", добави националният консултант, цитиран от "Преса".

 

От държавите, които ще се присъединят към Балкантрансплант, Турция е отличникът в областта на трансплантологията. Южната ни съседка вече гони първенците по донори в Европа Испания и Хърватия. В Румъния годишно присаждат от три до пет пъти повече органи, отколкото у нас, така че и от тях може да очакваме органи. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: fakti.bg
Предишна статия
Д-р Емилова: Закуската е противоестествена

Д-р Емилова: Закуската е противоестествена

Следваща статия
Тонев: 25 анестезиолози е мечтата на всеки директор на голяма болница

Тонев: 25 анестезиолози е мечтата на всеки директор на голяма болница

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар