За яйцето може да се говори само със суперлативи – "Храна на живота". Суперхрана. Храна, съдържаща всичко необходимо за растежа и развитието на организма. Храна и лекарство едновременно. Хранително, здравословна и енергийна бомба. Тук обаче ще се спрем и акцентираме върху няколко интересни, но по-малко известни факти. Според последни научни изследвания се оказва, накратко, че не си струва да седнем сутрин на масата без две или поне едно рохко сварено яйце, и то без много да му мислим. Вижте защо:
1. Яйцето съдържа пълноценно усвоими протеини
За разлика от всички останали продукти, съдържащи белтъчини (протеини), тези на яйцето се усвояват от човешкия организъм напълно без остатък и то най-бързо.
2. Яйцето е храна на щастието
Яйцето е суперхраната, която освен здраве и енергия дарява на човек добро настроение и чувство на удовлетвореност. Това се дължи на жълтъка, който съдържа вещество, действащо като катализатор при синтеза на "хормоните на щастието" – серотонин, допамин и норефинефрин.
3. Яйцето е еднакво полезно без значение от цвета на жълтъка
Ярко жълтият цвят на жълтъка не означава по-висока хранителна стойност или по-особено качество. Интензитетът и наситеността на цвета действително варира, но това се дължи и зависи от храната. Кокошки, хранени с различни зърнени храни и богати на каротин продукти снасят яйца с по-плътен жълт цвят на жълтъка.
4. Яйцето е еднакво полезно без значение от бистротата на белтъка
Белтъкът също има своите особености и разлики, но това е в зависимост от възрастта на яйцето. При наскоро снесеното яйце цветът е мътен до млечно бял. С времето белтъкът се избистря и става почти прозрачен. В действителност, както споменахме по-горе, хранителните качествата на белтъка при по-старите яйца по нищо не отстъпват на тези при по-пресните.
5. Яйцето зависи от възрастта на кокошката, която го е снесла
Най-добре е да се разчита на яйца, снесени от кокошки – нито много млади (28 седмици), нито пък на такива, които са съвсем в края на носаческия си период (97 седмици). Установено е, че яйцата на зрелите носачки съдържат най-оптималното количество протеини и всички останали полезни вещества.
6. Яйцето е еднакво вкусно и полезно с кафява или бяла черупка
Вечният въпрос – кафяво или бяло – кое е по-полезно? Отоворът на този въпрос е цветът на черупката не се отразява в никакъв случай на качествата на тази суперхрана. Той само ни информира за породата на кокошката. Например породата родайланд е една от най-разпространените породи за производство на яйца с кафяв цвят на черупката. А бял легхорн, както името говори, е сред най-разпространените породи за производство на яйца с бял цвят на черупката.
7. Яйцето има дълъг срок на годност
В срок от 4 до 10 дни яйцата се считат пресни, но според най-последните проучвания се оказва, че те не губят от съдържанието и качествата си и могат да се консумират дори 3 до 5 седмици от момента на изтичане на срока, определящ ги като пресни.
Така че, имайте предвид горните факти и не забравяйте да включвате яйцето редовно в менюто си! Ако сте го пропуснали на закуска, хапнете си едно на обяд или пък на вечеря. Здравословният ефект е гарантиран!
Свързани статии:
Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант
Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?
5 хитрини и трикове за кухнята – номер 4 е просто невероятно
Автор: ladyzone.bg
Коментари